Dobrev Kláráék a Die Zeitban riadóztatják Európát: Ne hagyják, hogy Orbán szétverje az Uniót

Nem szabad engedni a minden hájjal megkent diktátoroknak, mert azzal a demokratikus fél jár rosszul – figyelmeztetik az Uniót.

A német Die Zeit kedden Dobrev Klára, Gyöngyösi Márton, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István közös írását közölte, melyben az ellenzéki képviselők arra figyelmeztetnek, hogy most nem szabad olyan hibát elkövetnie az Európai Uniónak, amely annak széteséséhez vezethet.

Történelmi példákat hoztak fel arra, hogy mi történik, ha demokratikus vezetők tárgyalnak „minden hájjal megkent diktátorokkal”: a demokratikus fél jár rosszul.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy nyugaton nem szabad arra számítani, hogy az ellenfél, Orbán, hasonlóan reagálna adott helyzetben, mint ők, és hogy Európának be kell látnia, hogy egy korrupt és autokratikus rezsimmel áll szemben.

a zeit.de cikke

„Orbán Viktor személyében egy erőszaktevő és ravasz zsarnokkal van dolgunk, aki a politikai hatalmát és az EU-s pénzeket arra használja, hogy családját és klientúráját vagyonhoz juttassa.

Ezzel párhuzamosan leépíti a demokráciát és lábbal tiporja az európai értékeket. Orbán mindenre képes azért, hogy megvédje hatalmát”

-írják.

Megemlítik továbbá, hogy Orbán nem azonos a magyar polgárokkal és a kormány parlamenti többségéből sem érdemes kiindulni, hiszen a szavazatoknak csupán negyedével lehetett a kormánynak Magyarországon kétharmados többsége.

„Magyarországon a választások sem nem szabadok, sem nem jogszerűek.” A polgárok túlnyomó többsége támogatja az ország EU tagságát és elítéli Orbán unióellenességét.

„Eklatáns demagógiájával összehasonlította az Európai Uniót a Varsói Szerződéssel, miközben kelet európai autokrata uralkodók trójai falovaként működik Európában és rendszeresen olyan diktátorok közelségét keresi, mint Alexandr Lukasenko és Gurbanguly Berdimuhamedow.”

Ennek következtében Európa feladata az lenne, hogy Orbán rombolásának gátat szabjon, hiszen ez Európa elemi érdeke.

„Ha Európa vezetői ismét elkövetik azt a hibát, hogy engednek egy intoleráns zsarnok követeléseinek, akkor elvesztik a hitelességüket az európai választópolgárok szemében.

Nem lehet, hogy többmillió európai polgár érdekeivel szemben továbbra is finanszírozzák Orbánt és klikkjét. Ha ezt mégis megteszik, akkor Európa olyan hibát követ el, amely könnyen jelentheti az Európai Unió végét

-zárják az írást, melyben végig arra szólítanak fel, hogy Európa valahogyan állítsa meg Orbánt, mert ha nem teszi, az az unió vesztét is okozhatja.

(zeit.de)

Valódi Hírek