Most érkezett: Káslerék pert vesztettek az embertelen tavaszi kórházkisöprés miatt

Hiába a bírósági döntés, nem adták ki a súlyos döntést megindokló szakmai anyagot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) pert vesztett a koronavírus-járvány tavaszi első hulláma alatt végrehajtott gyors és radikális kórházkiürítés ügyében.

Széll Bernadett független országgyűlési képviselő azért perelte be az EMMI-t, mert a Kásler Miklós vezette minisztérium az erre vonatkozó bírósági döntés ellenére sem adta ki azt a szakmai anyagot, amellyel a döntésüket indokolták.

A koronavírus-járvány tavaszi első hulláma alatt ugyanis az EMMI arra adott utasítást, hogy a kórházaknak 39 500 kórházi ágyat, azaz a teljes kapacitás 60 százalékát kell felszabadítaniuk.

Ezt a döntést a nyilvánosan és háttérben megszólaló szakemberek is élesen bírálták, mondván ilyen sok kórházi ágyra még a járvány által erősen sújtott és nagyobb népességszámmal rendelkező Olaszországban sem volt szükség.

„A kormány a mai napig nem árulta el, hogy milyen számítások és előrejelzések alapján kellett magatehetetlen emberek ezreit hazaküldeni a kórházakból, mi alapján gondolták, hogy ennyi ágyra lesz szükség” – fogalmazott bejegyzésében a képviselő.

Széll Bernadett szerint azonban hiába kötelezte a bíróság az EMMI-t az adatok kiadására, a minisztérium

mégsem tette nyilvánossá az intézkedést meglapozó, indokló szakmai anyagot.

Ez Széll szerint azt is jelentheti, hogy

nem volt ilyen anyag és hasraütésszerűen döntöttek a 60 százalékról,

de azt is, hogy – bírósági ítélet ide vagy oda – nem adják ki ezeket.

Az EMMI válaszában csak arról ír, hogy a miniszteri utasítást kapacitásfelmérés előzte meg, és újra elsüti azt a sokszor ismételt hazugságot, hogy csak az ágyak 2 százalékát kellett felszabadítani, mert 58 százalék már szabad volt – országosan. A kiürítést viszont intézményenként kellett teljesíteni”

– írja a képviselő, aki szerint az EMMI állításait a saját kapacitásfelméréshez használt táblázataik is cáfolják.

Minden hozzám került információ alapján világosan látszik: előkészítetlenül, szakmai indokok nélkül és embertelenül zajlott az ágyfelszabadítás, amiért a kormány minden felelősséget az orvosokra és kórházakra hárított” – vélekedett Széll Bernadett.

Újabb pert nyertem az EMMI-vel szemben a kórházi ágykiürítések ügyében! A bíróság is úgy gondolta, hogy jogunk van…

Posted by Szél Bernadett on Tuesday, 24 November 2020

(Széll Bernadett/Telex nyomán)

 

Valódi Hírek