Felháborító: Orbán apja megfenyegette a Direkt36 újságíróit, amikor a legújabb állami munkáiról kérdezték

“Híres vagyok arról, hogy goromba vagyok.”

„Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem, és goromba leszek” – ezt mondta Orbán Győző, a miniszterelnök apja, amikor a közelmúltban újabb állami munkáiról kérdezte a Direkt36.

A portál azután kereste fel Orbán Győzőt gánti bányájánál, hogy újabb bizonyítékok kerültek elő arról, hogy a cége állami megbízásokhoz jutott – írják a 444-en megjelent cikkükben.

Orbán Viktor állítólag korábban kifejezetten kérte az édesapját, hogy ne vegyen részt állami beruházásokban.

A Direkt36 azonban az elmúlt három évben cikksorozatban mutatta be, hogy a Dolomit Kft. milliárdos nyeresége többek közt annak köszönhető, hogy ez a cég szállítja a közpénzből finanszírozott építkezésekhez az építőanyagot.

Orbán apjának cégétől szállítottak követ az M4-es autóút építéséhez, de az M3-as autópálya építéséhez is szállítottak betonelemeket, a Budapest–Székesfehérvár közötti vasútfelújításhoz pedig zúzottkövet.

A Direkt36 munkatársai személyesen akarták megkérdezni idősebb Orbán Győzőt arról, hogy a többségi tulajdonában álló Dolomit Kft. pontosan mely állami projektekhez szállított építőanyagot, ezért mennyi közpénzt kapott, és mit szól mindehhez Orbán Viktor.

Orbán apja először a koronavírusra hivatkozva akarta megkerülni a kínosnak ígérkező beszélgetést, az újságírók azonban nem tágítottak, ekkor a következő párbeszéd játszódott le:

– Orbán Győző (OGY): Eddig voltam udvarias. Figyeljenek, én híres vagyok arról, hogy goromba vagyok, és nem szeretnék gorombáskodni, különösen hölggyel szemben nem.

– Zöldi Blanka (ZB): Közügyekről szeretnénk kérdezni, azzal kapcsolatban, hogy…

– OGY: Nem érdekel.

– ZB: Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy nem tartja jónak, ha ön állami beruházásokban vesz részt.

– OGY: Drága… Jó idő van, gyönyörű idő van, erről beszélhetünk. Kőbányában, sajnos, ha eső van, akkor az rossz időnek számít. Ha süt a nap, akkor nekünk is jó időnk van. Viszontlátásra.

– ZB: Esetleg itt a jó időben körbenézhetünk a kőbányában?

– OGY: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem, és goromba leszek. (…) Másik dolog, hogy ne zaklasson egy nyolcvanéves embert. Viszontlátásra.

A miniszterelnök apja leszögezte, hogy nem járul hozzá felvétel készítéséhez, ő ezzel szemben lefényképezte a Direkt36 munkatársait a telefonjával, majd elhajtott.

Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan annyit mondott a témában a Direkt36-nak:

„a miniszterelnök nem foglalkozik üzleti ügyekkel”.

(Telex nyomán)

(kiemelt kép: Átlátszó)