Étlen-szomjan, megfelelő védőfelszerelés nélkül tesztelnek az orvostanhallgatók 416 forintos órabérért

A Demokratikus Koalíció szerint nem lehet így bánni a jövő orvosaival.

A koronavírus-tesztelésbe bevont orvostanhallgatók sem megfelelő védőfelszerelést, sem ételt nem kapnak, ahogy azt az elmúlt napokban több érintett is jelezte a DK-nak — mondta el Dr. László Imre, Újbuda DK-s polgármestere keddi, online sajtótájékoztatóján.

Gyakran úgy küldik ki őket két hétre az iskolákba tesztelni — gyakran a lakóhelyüktől több száz kilométerre — , hogy közben nem kapnak sem ételt, sem megfelelő védőfelszerelést.

A jövő orvosai most azt látják, hogy még a legnagyobb bajban sem számíthatnak a kormány segítségére — fűzte hozzá László Imre. A hallgatók a napi tizenkét órás munkáért mindössze 5000 forintot kapnak.

„Ha a kormánynak az a célja, hogy jó előre elidegenítse őket az orvosi pályától, akkor ezt kitűnően csinálja.”

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt időszakban nem egy, és nem két egészségügyi dolgozó veszítette életét annak következtében, hogy a kormány nem biztosította számukra a megfelelő védőfelszereléseket.

A politikus hozzátette: mindegyik jelzés kitért arra is, hogy az orvostanhallgatók a vezénylés miatt nem tudnak megfelelően felkészülni a vizsgáikra, amelyek a kivezénylésre való tekintet nélkül továbbra is zajlanak az egyetemen.

László Imre hangsúlyozta, a hallgatóknak a vizsgákat annak ellenére le kell tenniük, hogy napi 12 órában fognak tesztelni. A politikus arra szólította fel a kormányt, hogy

biztosítson az érintetteknek megfelelő védőfelszerelést és étkezést, tegye lehetővé a vizsgáik elhalasztását vagy online formában történő megtartását, és emelje fel „a mindössze ötezer forintos fizetséget is”.

Nem az a baj, hogy bevonták a hallgatókat a tesztelésbe, hanem az, hogy a „pánikkormány” megfeledkezett a védelmükről, ellátásukról és vizsgatételi kötelezettségeikről – összegezte véleményét.

Valódi Hírek