Lenyűgöző: Kiképzett kutyák képesek kiszagolni a koronavírust már öt nappal a tünetek előtt (+videó)

Csaknem 100 százalékos biztonsággal.

Hatalmas változást hozhat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben az a finn szakértők és kutyatrénerek által tett felfedezés, amely szerint a kiképzett kutyák a kábítószerhez vagy a rákos megbetegedésekhez hasonlóan képesek kiszagolni a COVID-19 fertőzést – írja a Deutsche Welle (DW) riportja alapján 24.hu.

A kutatók szerint a kiképzett kutyák csaknem 100 százalékos biztonsággal képesek kiszűrni a koronavírus-fertőzést

már öt nappal a fertőzés első tüneteinek jelentkezése előtt

A helsinki repülőtéren decemberig zajlik az ezzel kapcsolatos kísérleti projekt, amely során a kutyák által beazonosított mintákat összehasonlítják az orvosi tesztekkel, hogy így vizsgálják meg mennyire pontos a kutyák szimata.

A DW riportja szerint a finn kormány részéről egyelőre nem érkezett olyan megkeresés, hogy a reptéren végzett teszteket kiterjesztenék országos szintre is. Az egyik Helsinkihez közeli város polgármester-helyettese viszont élt a lehetőséggel, így most ők állják a reptéri tesztelés költségeit.

Kiderült, míg az orvosi tesztek havonta több mint 3 millió euróba kerülnek a reptéren, a négy hónapos kutyatesztelésre 330 ezer eurót különítettek el.

A szakértők pedig elmondták, ha Finnország nem akarja kihasználni a nem csak gyors, de rendkívül költséghatékony lehetőséget, akkor hajlandók arra is, hogy más országokban is kipróbálják a programot.

A Deutsche Welle riportját itt nézheted meg:

(24.hu/Deutsche Welle nyomán)

Valódi Hírek