Felmérés: Győzne az ellenzék, ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások

Csökkent a Fidesz előnye, beérte őket az ellenzéki összefogás.

Az IDEA Intézet friss pártpreferencia-kutatást tett közzé. Ennek során október 31. és november 5. között 2000 főt kérdeztek meg online kérdőíven.

A kutatás relevanciáját az adja, hogy immáron

az összefogásban résztvevő hat ellenzéki párt egyike sem zárkózik el a közös listás indulástól.

Az egységes indulás fontosságát mutatja, hogy a legfrissebb törvénytervezet szerint az önállóan induló pártoknak 2022-ben már legalább 50 helyen kell jelöltet állítania, mindösszesen 9 megyében és a fővárosban.

Az IDEA felmérésében a kormánypártok támogatottsága a korábbihoz képest 2 százalékpontot csökkent, így jelenleg a teljes népesség 32%-a támogatja a pártszövetséget.

A pártválasztók körében a Fidesz hónapok óta először került 50% alá,

így megközelíthetővé vált az összellenzék számára.

Érdekesség, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága a koronavírus-járvány első hullámában — politológiai terminus szerint a válság mézesheteiben — folyamatosan emelkedett. Egy válság első időszakában ugyanis az emberek többsége stabilitásra vágyik, és ez minden esetben a hatalmon lévők előnyben részesítését vonja magával.

Az ellenzéki oldalon meglehetősen stabilak a pártok támogatottsági adatai.

A legnépszerűbb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció,

amelyet a teljes választókorú népesség 11%-a támogat — ez a biztos szavazók körében 17%-ot jelent.

A Momentum és a Jobbik támogatottsága azonos

a magyar lakosság körében, összesen 7%-os mindkét párt esetében. A Momentumot a pártválasztók 10, míg a Jobbikot 8%-a támogatja.

Ez az eredmény a Momentum támogatottságának stabilitására is rámutat, ugyanis a párt támogatottsága hónapok óta változatlan. A Jobbik a mostani eredmény alapján elindult az elmúlt időszakban mért holtpontról, és támogatottsága enyhe emelkedést mutat.

Az MSZP-t a teljes lakosság 5%-a támogatja, ez a pártválasztók körében 6%-ot jelent, így a szocialista párt még megugraná a parlamenti bejutáshoz szükséges 5%-os küszöböt. A többi, kisebb pártról ez azonban már nem mondható el.

Az LMP támogatói a teljes népességben 2%-nyian vannak, ez a pártválasztók körében 3%-os támogatottságnak felel meg. A Párbeszédet a magyar lakosság és a pártot választani tudók azonos mértékben, 2%-nyian támogatják.

Az ellenzéki összefogásban részt nem vállaló, azonban a kétesélyes körzetekben az ellenzékkel szemben jelöltet nem indító Magyar Kétfarkú Kutyapártot 2-2%-nyi választópolgár támogatja. Az inkább a kormánypártokhoz húzó Mi Hazánkot szintén ilyen arányban támogatják a szavazók.

Más, egyéb pártokra 2%-nyian szavaznának. A bizonytalan szavazók, illetve a választ megtagadók a mostani adatok alapján 28%-nyian vannak — ez a választások előtt másfél évvel kifejezetten alacsony aránynak számít.

Az összellenzék támogatottsága a teljes népesség körében 34%, míg a kormánypártok esetében ez 32%.

Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki összefogás most először reális eséllyel indulhat a parlamenti választásokon.

A biztos szavazók körében jelenleg 2%-os fölényben van a Fidesz az ellenzékkel szemben, ez azonban a szavazók további aktivizálódásával átbillenhet.

Az MKKP inkább ellenzékhez húzó szavazói és a Mi Hazánk választói jelenthetnék ma a mérleg nyelvét a választáson.

(IDEA Intézet nyomán)

(Címlapfotó: infostart.hu)