Európai Néppárt: Kizárhatják a Fideszt, ha nem tudnak megegyezni

13 tagpárt kérte, szavaznak is róla.

Mint arról beszámoltunk, a magyar kormány megvétózta az Európai Unió következő hétéves költségvetési tervezetét. Az unió és a magyar kormány közti konfliktussal kapcsolatban a Telex megkereste Donald Tuskot, a Fidesz uniós pártcsaládja, az Európai Néppárt jelenlegi vezetőjét.

A megkeresésre Pedro Lopez de Pablo, a Néppárt kommunikációs igazgatója válaszolt írásban. A kérdések a következő hétéves költségvetésre, valamint a Fidesz és a Néppárt közti ellentétekre vonatkoztak.

A Telex megkérdezte a kommunikációs igazgatótól, hogy lesz-e következménye a Néppártban annak, hogy a Fidesz a jogállamisági kritériumok törvénybe iktatásával szemben szavazott. Pedro Lopez kifejtette, hogy az Európai Néppártban nincs frakciófegyelem, és minden európai delegáció saját meggyőződése szerint voksolhat.

A kommunikációs igazgató úgy véli, hogy a Néppárt

meg fogja győzni a Fideszt a jogállamisági kritériumok elfogadásáról.

Pedro Lopez hangsúlyozta, hogy „az elfogadott jogállamisági rendeletben lefektetett rendszer nemcsak tiszteletben tartja az Európai Tanács júliusi megállapodását, hanem pártatlan mechanizmus is„, hiszen az uniós bíróságon is meg lehet majd támadni a döntéseket.

A kommunikációs igazgató kifejezte, hogy a koronavírus-válság által legsúlyosabban érintett államok gazdaságát jelentősen károsíthatja a költségvetés elfogadásának késése. Szerinte

az EPP nem fog visszalépni az ötletétől, és bent marad a jogállamisági kritérium a költségvetési rendszerben.

Pedro Lopez de Pablo jelezte:

továbbra sem vette le a Néppárt a napirendjéről a Fidesz kizárását.

Ezt 13 tagpárt kérte, és a jövőben szavazni fognak erről a kérdésről.

(Telex nyomán)

(Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI)

Valódi Hírek