Karácsony nyílt levélben üzent Orbánnak: Ne az önkormányzatok zsebében turkáljon, hanem csapjon a tenyerünkbe

Az ország érdekében együttműködést, partnerséget kért a kormányfőtől.

Karácsony Gergely, budapesti főpolgármester csütörtök reggel a Facebook-oldalán tette közzé az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelét.

Ebben Karácsony arról ír, hogy miközben Magyarországnak egyszerre kell megküzdeni a koronavírus-járvánnyal és az ezt követő gazdasági válsággal, Orbán és kormánya két fronton indított háborút azok ellen, akik éppen szövetségesei lennének a járványügyi védekezésben és a válság kezelésében: az önkormányzatok és az Európai Unió ellen.

„Ahelyett, hogy a partnerség erősítése révén megsokszorozná a védekezéshez, az életek és egzisztenciák megvédéséhez szükséges erőt, Ön lemondani készül a magyar embereknek járó európai támogatásról, és kicsinyes sarcpolitikával csődveszélybe sodorja az önkormányzatokat.

Káros és rövidlátó politika ez,

amely a kicsinyes hatalmi érdekeket az ország egészének érdekei elé sorolja” – írja a főpolgármester utalva ezzel arra, hogy hét elején a magyar kormány megvétózta az EU hétéves költségvetését és a helyreállítási alapról szóló jogalkotási csomagját.

Illetve olyan kormányzati döntéseket is hoztak és javasoltak, amelyek Karácsony szerint pénzügyileg is ellehetetlenítenék az önkormányzatokat. Ilyen többek közt az, hogy megemelték a Fővárosi Vízművek közműadóját, vagy az, hogy Parragh László, az iparkamara elnöke nemrég az iparűzési mellett az önkormányzati adó felfüggesztésére is szóló javaslatot tett.

„Miniszterelnök Úr! (…) Ön 25 milliárdért bedöntené a fővárosi közszolgáltatásokat, de lemondana 2800 milliárdról” – fogalmazott Karácsony, majd azzal folytatta, hogy úgy látja, Orbán a nemzeti szuverenitásra hivatkozva akadályozza azt, hogy Magyarország és a többi tagállam hozzájusson az Európai Unió segítségéhez. Miközben „semmibe veszi a közvetlen demokratikus felhatalmazással rendelkező magyar önkormányzatok szuverenitását„.

„Miniszterelnök úr!

Ne az önkormányzatok zsebében turkáljon, hanem csapjon a tenyerünkbe,

fogadja el a partnerségüket az ország érdekében, a járvány és a gazdasági válság sikeres kezelése érdekében. Ne a magyar települések és az országnak segítséget kínáló Európai Unió ellen küzdjön, hanem tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az európai támogatások mielőbb eljussanak azokhoz, akiket megilletnek: a magyar emberekhez” – írja nyílt levelében a budapesti főpolgármester.

Ma az alábbi levelet küldöm Orbán Viktor miniszterelnöknek:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Hazánk óriási erőpróba előtt…

Posted by Karácsony Gergely on Thursday, 19 November 2020

 

Valódi Hírek