Varga Judit izomból nekirontott Belgiumnak és Dániának: Szerinte jogállami kérdésekben kettős mércét használnak

Belgium és Dánia nem jogállam, bezzeg Magyarország!

A magyar igazságügyi miniszter a az Európai Unió Tanácsának keddi ülésén hangsúlyozta, hogy „jogállami kérdésekben elfogadhatatlan a kettős mérce”.

A tanács Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia és Észtország jogállamisági helyzetét vitatta meg.

Varga Judit is felszólalt a tanácskozáson, ahol közölte: „a kormányzat által kinevezett belga vagy dán médiahatóságok függetlenségével kapcsolatban más standardokat alkalmaz, mint az Országgyűlés által minősített többséggel választott magyar Médiatanács esetében.”

Szerinte a Bizottság jogállamisági jelentése a Médiapluralizmus Monitor (kutatási eszköz, amelynek célja, hogy azonosítsa a médiapluralizmust fenyegető potenciális veszélyeket az Európai Unió tagállamaiban – a szerk.) értékelését is csak Magyarországgal kapcsolatban emlegette, a dán és belga médiakoncentrációval kapcsolatban hallgat.

„Milyen esetekben lehet helyénvaló az, hogy a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben utasítja az ügyészséget?” – tette hozzá Varga azzal kapcsolatban, hogy hogy Belgiumban és Dániában az igazságügyi miniszter utasíthatja az ügyészséget egyedi ügyekben is.

Szerinte például Dániában egyáltalán nem működik bírákból álló és bírák által választott független testület, a bizottság jelentése azonban ezt meg sem említi, ellentétben Magyarországgal, amellyel kapcsolatban jelentősen kritizálta az Országos Bírói Tanács hiányosságait.

Pedig az a végrehajtó hatalomtól független nálunk, tette hozzá.

„Kérdéseimre és felvetéseimre azonban Belgium és Dánia képviselőitől hárító vagy egyszerűen valótlan válaszokat kaptam” – értékelte a meghallgatást Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter szerint nem csak a Bizottság alkalmaz kettős mércét Magyarországgal kapcsolatban, hanem a jogállamiság barátai is más mércével mérik magukat, mint Magyarországot.

Valódi Hírek