Szlávik János: Ne válogassunk a vakcinák közül, már az is jó, ha valamelyiknek csak kevés mellékhatása van

Mindegy, milyen, csak legyen.

A tudományos eredmények fogják megmondani, hogy melyik vakcina lesz a leghatékonyabb – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője, Szlávik János az Inforádiónak.

A főorvos szerint

nem vagyunk olyan úri helyzetben, hogy válogassunk a vakcinák közül.

A főorvos nem hisz abban sem, hogy lesz választási lehetőség:

„nagyon örülnénk annak, ha egy biztonságos, kevés mellékhatással rendelkező, jó hatásfokú vakcina Magyarországra kerülne.”

Szlávik úgy látja, hogy az országok arra törekednek, hogy bármilyen vakcinájuk legyen, de a legjobb vakcina a szakember szerint az, amit az adott ország tud gyártani:

„Magyarország köztudottan nagyhatalom a gyógyszergyártásban, a gyógyszerkutatásban, az oltóanyag-fejlesztésben, ha Magyarországon lehetne gyógyszert vagy vakcinát a koronavírus ellen gyártani, az rendkívül előremutató lenne. Szinte biztos, hogy újra kell majd oltani, ezért is nagyon jó lenne, ha magyarországi gyártás is lenne.”

Arra is figyelmeztet, hogy nincs idő évekig vizsgálni az oltóanyagoknak hosszú távú mellékhatásait.

A jó hír azonban, hogy

a hat legelőrébb lévő vakcinánál ezek az úgynevezett rövid távú mellékhatások hasonlók ahhoz, amit az ember bármely más vakcinánál kaphat: pici fájdalom az injekció helyén, izomzsibbadás, mérsékelt hőemelkedés.

Egyelőre semmilyen speciális elváltozást nem észleltek. Volt a világtörténelemben olyan, hogy jóval később fedeztek fel bizonyos károsodásokat, bízzunk benne, hogy ilyenek nem lesznek.”

Szlávik szerint a jelenlegi járványügyi körülmények között az új vakcina hatékony lehet bármely kontinensen, még akkor is, ha a vírus folyamatosan mutálódik.

Ugyanakkor elképzelhető az is, hogy az újfajta koronavírus évente annyit változik, hogy újabb és újabb oltóanyagokat kell majd gyártani.

(via Inforádió)

Valódi Hírek