A DK pert indít a kórházi halálozási adatokért, a Fidesz szerint „Gyurcsány alatt még rosszabb lenne a járvány”

Adatelemzés során arra jutottak, hogy Orbánék kozmetikázzák a valós számokat.

A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigényléssel kéri ki az októberben és novemberben kórházban elhunytak számát, mert attól tartanak, hogy a kormány kozmetikázza az adatokat és eltitkolja, hányan haltak meg a koronavírus miatt – közölte Barkóczi Balázs hétfőn.

A DK szóvivője elmondta: az elmúlt hetek hivatalos magyar statisztikái egy világszinten egyedülálló jelenséget mutatnak, mert hiába nő az azonosított fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen levők száma, a koronavírus okozta halálozási adatokban nem látszik növekedés.

Barkóczi Balázs úgy fogalmazott: bárcsak valóban ez lenne a valóság, de a járvány lefolyását ismerve ez gyakorlatilag lehetetlen, mert ahol emelkedik a kórházban és intenzíven levők száma, ott a világon mindenütt nő a halálozás is.

A párt arra is választ kér a kormánytól, hogyan lehetséges, hogy a KSH adatai szerint ősszel jelentősen megnőtt a 65 év felettiek halálozása, de hivatalosan csak a töredékük hunyt el koronavírusban.

Barkóczi Balázs egyetlen elképzelhető magyarázatnak azt nevezte, hogy noha ezek az emberek a koronavírus miatt haltak meg, mégsem így kerültek be a hivatalos statisztikákba.

Szerinte talán ez lehet az oka annak, hogy a kormány titkolja az elhunytak számának kórházankénti bontását, ugyanis akkor kiderülhetne, hogy az intézmények kevesebb halálesetet jelentenek be a valóságnál.

Ma már mindenkinek van egy története arról, hogy egy rokona, ismerőse koronavírusgyanús tünetekkel kerül a kórházba, ahol meghal, de a halál okaként valamilyen más krónikus betegséget állapítanak meg – mondta Barkóczi Balázs.


.

A Fidesz közleményben reagált a DK sajtótájékoztatójára, azonban a várva várt adatok helyett arról beszéltek, hogy „olcsó politikai húzás”, hogy a baloldaliak a járványhelyzet súlyosbodása ellenére továbbra is csak „támadják és megkérdőjelezik az egészségügyi hatóságokat”.

„Ha Gyurcsányon és a baloldalon múlik, akkor mára jóval súlyosabb lenne a helyzet, sokkal több lenne a kórházi beteg, az elhunyt és a munkanélküli is, ugyanis a járvány kezdete óta csak akadályozzák, nem segítik a védekezést”

– dobta be a végső érvet a Fidesz, amelynek közleményében nem esik szó arról, miért akadályozza a járvány elleni védekezést az, ha az emberek megismernék a részéletes halálozási adatokat.

FRISSÍTÉS: Gyurcsány a közösségi oldalán reagált a Fidesz reakciójára, mutatjuk:


.

(dkp.hu / MTI / 444.hu)

Valódi Hírek