Kiderült: Padlóra tette a kis- és középvállalkozásokat a járvány, újabb elbocsátások jöhetnek

Sok vállalkozás legfeljebb egy hónapig bírja az újabb korlátozásokat.

A MiniCRM felmérésében a magyar kis- és középvállalkozások közel 10 százaléka vallotta azt, hogy a koronavírus-járvány második hulláma miatt újabb elbocsátásokra lesz szükség, 24 százalékuk pedig nem tartja kizártnak azt, hogy ez meg fog történni – írja a 24.hu.

A felmérés szerint

tízből hét cég

vélte úgy, hogy nem bírná ki, ha a most bevezetett lezárások fél évig tartanának. A megkérdezettek 8 százaléka pedig maximum egy hónapos teljes lezárást tud még menedzselni.

Leskó Norbert, a MiniCRM igazgatója szerint viszont aggasztó az is, hogy a megkérdezett cégek további 33 százaléka 2-3 hónapnál nem bírná tovább a szigorú korlátozásokat.

A nagyobb vállalatokról ennél némileg pozitívabb képet festetett a felmérés, ezek esetében ugyanis az elbocsátási hullám kevesebb munkavállalót érinthet. A legalább 50 főt foglalkoztató cégek 10 százaléka, a legfeljebb 10 fővel működő vállalatoknak viszont közel fele,

46

százaléka számolt be jelentős tavaszi árbevétel csökkenésről.

Mint kiderült, a válaszadók 19 százalékának maradt bevétele a tavaszi korlátozások után, 53 százalékuk viszont azt vallotta, hogy árbevételük októberre sem állt vissza a járvány előtti szintre, miközben csaknem háromnegyedük számolt azzal, hogy őszre már hozni tudják a korábbi értékesítési szintet.

A felmérés arra is kitért, a vállalkozások hogy viszonyulnak a távmunkához. Eszerint 43 százalékuk azt állította, hogy teljes mértékben alkalmazkodtak ahhoz, hogy főként otthonról dolgozzanak, 19 százalékuk viszont egyáltalán nem tudott alkalmazkodni.

A cégvezetők közül pedig sokan elégedetlenek a távmunka eredményességével, 25 százalékuk vallotta azt, hogy ilyen körülmények között csak nehezen működik a csapatmunka, 23 százalékuk pedig arra panaszkodott, hogy távmunkában a feladatok megoldása is nehézségekbe ütközik.

(24.hu nyomán)

(Kiemelt fotó: MTI/Mónus Márton)

Kapcsolódó cikkünk:

Szeptemberben 37 ezren váltak munkanélkülivé, átlagosan 200 ezernél is többen keresnek munkát itthon

 

Valódi Hírek