Szeptemberben 37 ezren váltak munkanélkülivé, átlagosan 200 ezernél is többen keresnek munkát itthon

A munkanélküliség átlagos időtartama csaknem 11 hónap.

A harmadik negyedévben összesen

35 ezer

fővel nőtt a munkanélküliek száma tavalyhoz képest a koronavírus-járvány miatti gazdasági recesszióval összefüggésben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből.

A felmérés szerint az előző hónaphoz viszonyítva szeptemberben mintegy 37 ezerrel, 222 ezerre nőtt a munkanélküliek száma. Míg a munka nélkül maradtak átlagos létszáma

208 ezer fő,

a munkanélküliségi ráta pedig 4,4 százalékos volt a harmadik negyedévben. A tavalyi évhez képest az állástalanok száma 46 ezer fővel nőtt, ez 0,9 százalékos növekedést jelent.

A munkaerőpiacon 10 ezer új álláskereső jelent meg az előző negyedévhez képest. A legifjabb munkaképes korosztály körében kiemelkedően magas, 13,4%-os az állástalanok aránya – mindez 2 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A jelenleg állástalanok közel negyede már több mint egy éve nem talál munkát. A munkanélküliség átlagos időtartama kifejezetten magas, 10,8 hónapos.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján 323 ezer fő az állástalanok száma. Ez 33%-os növekedést jelent az előző évihez képest.

Valódi Hírek