Merkel nem hátrál meg a kényes témák elől: „Eltökélt erővel” küzdene a terrorizmus ellen

Tanácskozott Európa vezetősége.

Az utóbbi hetek iszlamista merényletei miatt összehívott videókonferencián Angela Merkel német kancellár mellett Emmanuel Macron francia elnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetői vettek részt.

Merkel a tanácskozás után adott interjút kedden Berlinben, melynek során ismertette álláspontját az iszlamista szélsőségek kezelésének alapvetéseiről. Elmondása szerint a terrorral szemben

„eltökélten” fogják képviselni a szabad és demokrata alapberendezkedést.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a merényletek esetében

„nem az iszlám és a kereszténység összecsapásáról van szó, hanem hogy a demokratikus társadalmi modell arra kényszerül, hogy terrorista és antidemokratikus viselkedéssel szálljon szembe.

Ez nagyfokú őszinteséggel és eltökélt erővel kell megtenni.”

Fontos európai terrorellenes intézkedés lesz a tervezett belépési-kilépési rendszer, amely a Schengeni Övezet külső határain lép majd érvénybe. A kancellár szerint „feltétlenül szükséges tudni”, hogy ki lép be és ki az övezetből.

Ezen kívül azt kérte, hogy a még a német tanácselnökség alatt tervezett „a terrorista online tartalmak terjesztése elleni rendeletet” is fogadják el és abban reménykedik, hogy ebben egy olyan kompromisszumos megoldást lehet találni, mely gyors és egyben alkotmányjogilag kifogásolhatatlan cselekvést tesz majd lehetővé.

Merkel a tanácskozás során elmondta, hogy Németországban keresik a kontaktust az iszlámkonferenciával, hiszen ennek

a témának a büntetőjogi és a jogrendi mellett, társadalmi vetülete is van.

Így azt kérte, hogy ezeket az iszlám vallású országokkal közösen beszéljék meg, valamint a terrorizmus ellenes intézkedéseket is velük egyeztessék.

(bundesregierung.de)

Valódi Hírek