Alföldi: Reménytelen az egész, nem tanulunk semmiből sem

Kendőzetlen őszinteség Alföldi módra.

Interjút adott a 24.hu-nak Alföldi Róbert, aki jelenleg az Átrium színházban futó Isteni végjáték című darabban alakítja Istent.

Alföldi szerint az, hogy a darab szórakoztatja a nézőt az éles humorával, miközben valójában tragédiára és arra fut ki, hogy nekünk nem jár jobb világ, azt is mutatja, hogy

nagyon elrontottunk a jelenlegi világot azzal, hogy nem figyeltünk rá.

Hiába üvölt és ordít mindenki, hogy ha így élünk tovább, akkor a Földnek nagyon véges a létezése, nem történik semmi. Hiába üvöltünk, hogy nem kéne gyűlölködni, gyűlölködünk.

Tök reménytelen az egész, nem tanulunk semmiből sem

– mondta Alföldi Róbert, aki úgy gondolja, manapság senki nem vállalja a felelősséget a tettei következményeiért vagy a felelősséget a kis és nagy helyzetekért.

Elmondása szerint az utóbbi években felhagyott, belefáradt abba, hogy az általa rendezett darabokban megfogalmazza közéleti, politikai nézeteit. Ennek oka, hogy

már igazán semmi értelme nincsen”.

Úgy véli, azok az emberek, akikhez az üzenete szólna, akiknek el kellene gondolkodni egy-egy darab mondanivalóján, úgysem járnak színházba, és amit egyik nap végletesen és abszurd módon mutat meg a színpadon, azt másnap a valóság úgyis meghaladja.

Sokkal gyorsabban rohad a világ, mint ahogy arra reagálni lehetne a színpadon”

– jelentette ki a színész, aki hosszan beszélt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzetről is.

Elmondta, nem tudja, hogy az egyetem tiltakozó hallgatói és oktatói, akik éppen néhány nappal ezelőtt jelentették be, hogy feloldják az egyetem blokádját, végül elérhetik-e a céljukat és születhet-e a helyzetből bármi pozitív. Szerinte az egyetlen megoldás az lenne, ha hatalom komolyan venné a tiltakozó hallgatókat, a követeléseiket és leülne velük tárgyalni, ha visszamenne ahhoz a ponthoz, amikor még nem volt kuratórium.

Arról viszont meg van győződve, hogy az SZFE fiataljai már így is sikerre jutottak és megmutattak valami olyasmit, amit már tíz éve nem lehetett látni Magyarországon. Hiszen – mint mondta – az elmúlt két hónapban az SZFE polgárai példamutatóan viselkedtek azzal, hogy kitartottak és nem hagyták magukat megfélemlíteni még akkor sem, amikor annyira „kisstílűnek” nézték őket, hogy Szarka Gábor személyében egy vezérezredest neveztek ki az egyetem élére.

„És akkor ők majd össze fogják szarni magukat, mert jött a katonabácsi? Vicc”.

Alföldi szerint az, hogy a hallgatók egy teljesen más generációt képviselnek, mint a jelenlegi hatalom, egyben azt is jelenti, hogy „őket nem lehet besorolni, meg átverni, meg mindenféle baromságokat beszélni róluk”.

Ezzel szemben a „nagyon pökhendi és sértett” hatalom, a szakma vezetése most revansot akar venni.

„Amiben egyébként teljesen korrektek: az az ember, aki ma az egész színházi szakmát letarolta, tönkretette és kézben tartja, az tíz éve mondja, hogy ő ezt fogja csinálni, hogy megszünteti a taót, megváltoztatja az egyetemet, és így tovább” – magyarázta a Nemzeti Színház egykori igazgatója.

(24.hu nyomán)

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Valódi Hírek