Az egész civilizált világ gratulált Bidennek; Orbán sunyin kussol

A V4 országok vezetői közül csak Orbán Viktor hallgat Biden győzelme kapcsán.

Joe Biden megnyerte az Egyesült államok elnökválasztását, miután Pennsylvaniában sikerült nyernie. Donald Trump nem ismeri el a vereséget és perekkel fenyeget. A világ országainak vezetői sorra gratulálnak a januárban hivatalba lépő elnöknek.

A szlovén miniszterelnök, Janez Janša ugyan megkérdőjelezte, hogy a média a választások végleges lezárása előtt Bidennek ítélta a győzelmet, de az ország elnöke, Borut Pahor már gratulált neki. Tweetjeiben korábbi találkozásaikról emlékezett meg és optimizmusát fejezte ki Szlovénia és az Egyesült államok jövőbeni viszonyával kapcsolatban. Janša jobboldali populista, Pahor szociáldemokrata.

Angela Merkel, német kancellár gratulációját a kormány szóvivője osztotta meg a twitteren: „Gratulálok! Az amerikai nép döntött„-mondta Merkel.

„Joe Biden lesz az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Őszintén kívánok neki szerencsét és sok sikert. Szintén szeretnék Gratulálni Kamala Harris-nek, az országuk első női alelnökének. Örömmel várom a közös munkát Biden elnökkel. A transz-atlanti barátságunk nékülözhetetlen, mivel korunk legnagyobb kihívásaival nézünk szembe.

Boyko Borissov, bolgár miniszterelnök szintén a twitteren gratulált Bidennek. Szándéka szerint bolgár kormány megerősíti a transz-atlanti együttműködést és az Egyesült Államokkal való kapcsolatát.

Andrzej Duda, lengyelország elnöke is a twitteren gratulált: „Lengyelország eltökélt abban, hogy megtartsa a lengyel-amerikai stratégiai parntnerség magas szintjét és minőségét a még erősebb szövetség érdekében.”

Emmanuel Macron, Francia elnök Merkelhez hasonlóan szintén a közös kihívásokra helyezte a hangsúlyt: „Az amerikaiak megválasztották az elnöküket. Gratulálok, Joe Biden és Kamala Harris! Sokat kell tennünk azért, hogy túljussunk a mostani kihívásokon. Dolgozzunk együtt!”

Pedro Sanchez, Spanyolország miniszterelnöke is a twitteren osztotta meg gondolatait az új elnökkel: „Az amerikai nép megválasztotta 46. elnökét. Gratulálunk Joe Bidennek és Kamala Harris-nek. Sok szerencsét és minden jót kívánunk. Várjuk a közös munkát az előttünk álló kihívások leküzdésében” -írta.

Orbán Viktor és a Fidesz még mindig nem szólalt meg Biden győzelme kapcsán, bár Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szombat esti Facebook-posztjában kénytelen-kelletlen elismerte Trump vereségét. A magyar közszolgálati televízió híradója még a szombat esti, 22:00 órás hírekben sem mondta be az USA új elnökének nevét.

„Reméljük, hogy Joe Biden adminisztrációja ideológiai megfontolásból nem fogja lezülleszteni az eddigi közös eredményeket. Majd meglátjuk…” – Hollik ennyit bírt kipréselni magából gratuláció helyett.

FRISSÍTÉS: Vasárnap, utolsóként végül befutott Orbán gratulációja is. Erről itt írtunk:

Ezzel magyarázta Orbán, hogy ő gratulált utolsóként Joe Bidennek

.

(politico.eu)

 

Valódi Hírek