FRISS: Budapest 100 ezer tesztet vásárol, ingyen letesztelik az oktatási és szociális dolgozókat (+videó)

Elvégzik azt, ami a kormány dolga lenne.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely szerdán délután 14:00-kor. Elmondta, hogy a járványhelyzet sokkal inkább pokoli, mint istenes, és még messze a vége.

Éppen ezért a főváros átvállalja a tétlenkedő kormány feladatait, és

széles körű tesztkapacitás-bővítésbe kezd.

Karácsony szerint erre azért van szükség, mert nem csupán arról van szó, hogy a kormány az elvártnál jóval kevesebb tesztet végeztet, de azok eredményei is rendkívül lassan érkeznek meg.

Ez különösen az idősotthonokban és a szociális intézményekben probléma, ahol nem ritkán 10 nap is eltelik, mire az eredményeket megkapják. Ez a metódus emberéleteket követel, ezért

a főváros nem vár tovább a kormányra, hanem maga veszi kezébe a dolgokat.

A Fővárosi Önkormányzat tehát 100.000 antigén-teszt beszerzését indítja el napokon belül, amelyből 50.000 darabot lakosságarányosan kiosztanak a budapesti önkormányzatok között.

Karácsony bízik benne, hogy az önkormányzatok okosan használják fel az ingyenes teszteket az oktatási és szociális intézményekben.

Bírálta továbbá a kormányt a megkésett és így sem elégséges intézkedések miatt. Az ingyenes parkolást továbbra sem tartja jó ötletnek: erre vonatkozóan már tavasszal is szakmai ellenérveket sorakoztatott fel.

Kitért a főváros katasztrofális anyagi helyzetére is, illetve a közösségi közlekedés kapacitásának növeléséről elmondta, hogy ő azt már szeptemberben elrendelte, így eddig is növelt járatsűrűséggel működött a BKK.

Karácsony Gergely partnerséget kért a kormánytól, mint mondta:

Az önkormányzatok ugyan pártállástól függetlenül minden tőlük telhetőt megtettek a járvány megfékezése érdekében, a kormánytól mégis „kioktatást, sarcot és harcot kapnak partnerség helyett.”

Arra is kérte a kormányt, hogy fontolja meg a tömegrendezvényekkel kapcsolatos korlátozások szigorítását. Az adventi időszakra különösen oda kell figyelni, mert az gyakran tömeghelyzetekkel jár együtt, különösen, ha marad az ingyenes parkolás – mondta.

A főváros szívesen lenne a kormány partnere abban, hogy ezekre a helyzetekre közösen találjanak megoldást.

A fővárosi oktatási intézményekben tervezett tömeges és ingyenes teszteléshez pedig magánszemélyek, cégek segítségét is kérte, és adománygyűjtést hirdetett.

Megteszik, amit az államnak kéne, de ehhez arra is szükség van, hogy a kormányt tekintse partnernek az önkományzatokat.

A teljes videót itt találod:

.

Valódi Hírek