Dühbe jöttek: Eljárást indít a Fidesz, mert nem választották meg az emberüket az egri színház igazgatójának

Az egri már nem lesz a „remény színháza”

Az egri közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciója törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a színházigazgató-választás ügyében – jelentette be Kovács Cs. Tamás egri fideszes képviselő a hétfői sajtótájékoztatón.

Október 29-én döntött az egri közgyűlés a Gárdonyi Géza Színház új igazgatójának kinevezéséről. A Fidesz helyi szervezete szerint a grémium jogszabályba ütköző módon nevezte ki Szőcs Arturt, a Miskolci Nemzeti Színház színész-rendezőjét.

A Fidesz-frakció erre hivatkozva törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez az ügyben a helyi kormányhivatalnál.

„A város és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között jelenleg is érvényben lévő fenntartói együttműködés, valamint a többségben lévő ellenzéki városvezetés által elfogadott határozat nem fedik egymást.” – indokolta az eljárás kezdeményezését a képviselő.

Indoklását azzal az okfejtéssel is megtoldotta, hogy a Fidesz-frakció nem szeretné, ha bizonytalanság lenne a színház és a város kulturális életében. Ha ugyanis kiderül, hogy az új igazgatót valóban törvénytelenül nevezték ki, a színház elesne 300 millió forintnyi támogatástól.

Blaskó Balázs – aki a „remény színházát” annak idején meghirdette – mandátuma lejár az idén, ezért írtak ki új pályázatot a Gárdonyi Géza Színház igazgatására. Blaskó először azt kommunikálta, hogy nem indul az igazgatói posztért, később mégis benyújtotta pályázatát.

Az egri közgyűlés a hét pályázó közül (akik között szerepelt az azóta koronavírusban elhunyt Kelemen Csaba színművész is) Szőcs Arturt választotta a színház igazgatására.

(címlapfotó: Ilovszky Béla)

 

Valódi Hírek