Novemberben megkezdik a tömeges oltást Moszkvában, bevetik a Szputnyik V-t

A veszélyeztetett orvosok és pedagógusok közül már mintegy két és fél ezret be is oltottak.

Moszkvában novemberben megkezdődik az önkéntes jelentkezők tömeges beoltása a Szputnyik V vakcinával – közölte a Rosszija 24 televízióval pénteken Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes.

Az oltóanyag gyártásával párhuzamosan pedig az orosz fővárosban megkezdődött a Covid-19 elleni védőoltásra szakosodott rendelők hálózatának kiépítése is. De a tömeges oltás beindításhoz egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő vakcina.

Rakova beszámolója szerint a kétkomponensű Szputnyik V tömeges tesztelésében részt vevő 40 ezer önkéntes közül 20 ezernek már beadták az első összetevőt, közülük 10 ezernek pedig a másodikat is. A veszélyeztetett orvosok és pedagógusok közül eddig mintegy 2,5 ezret oltottak be.

A polgármester-helyettes szerint:

mindenki jól van, aki megkapta a vakcinát, mellékhatások nem jelentkeztek.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester csütörtökön november végére, december elejére ígérte a tömeges oltás beindítását. Vlagyimir Putyin ugyancsak csütörtökön az év végére tette ennek időpontját.

Rakova azt is mondta a Rosszija 24-nek, hogy Moszkvában “kényes egyensúly” alakult ki a Covid-19 terjedésében: a kórházak nagyjából ugyanannyi gyógyultat bocsátanak el naponta, mint ahány beteget fogadnak. Beszámolója szerint a fővárosban napi 4-5 ezer új esetet mutatnak ki, és átlagosan mintegy 1200 embert szállítanak kórházba.

A pénteken közölt hivatalos adatok szerint az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 18 283-mal 1 599 976-ra emelkedett. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 22,3 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (8,9 millió), India (8,1 millió) és Brazília (5,5 millió) után.

(via MTI)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)