Palkovics arra készül, hogy kidobja az akadémiai dolgozókat a közalkalmazotti státuszukból

Így tennék rugalmasabbá a bérezést.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden este benyújtott törvényjavaslata ismét nekimegy a kutatóhálózatnak azzal, hogy a kutatóintézetek dolgozóit meg kívánja fosztani közalkalmazotti státuszuktól – olvasható az ADF szerda reggel megosztott közleményében.

Az ADF kifogásolja, hogy a minisztérium nem az illetékes és a kutatóhálózatban reprezentatív tagsággal rendelkező Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (TDDSZ) juttatta el a javaslatot, emiatt arról a szakszervezet nem tudott határidőn belül véleményt nyilvánítani.

A törvénytervezet csak a közalkalmazotti jogviszony megszüntetéséről szól, de semmilyen garanciát nem tartalmaz, és nem rendelkezik a kutatói életpályák biztosításáról sem” – írja az ADF, hozzátéve, felmérésükből kiderült, a dolgozók többsége „elvi okokból ragaszkodik a közalkalmazotti státuszhoz”, ezért elutasítják annak megvonását.

A közleményben felháborítónak és botrányosnak tartják, hogy a kormány a törvénymódosítás benyújtására a járványhelyzetet használja fel, tudván, hogy a korlátozó intézkedések jelentősen leszűkítik a tiltakozások körét.

A pusztítást Maróth Miklós hallgatása teszi teljessé, aki nem áll ki a dolgozók kinyilvánított akarata mellett. A szakszervezet többszöri hivatalos kapcsolatfelvétele ellenére sem hivatalos tájékoztatásra, sem érdemi tárgyalásra nem került sor a közalkalmazotti státusz 2020 tavasza óta lebegtetett elvételének kérdésében” – írják a közleményben.

Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára viszont úgy látja, a jogállás megváltoztatása rugalmasabb bérezést tesz lehetővé a kutatóhálózatban foglalkoztatottak számára. Közleményében Schanda azt írja, a Munka törvénykönyve (Mt.) szerinti új jogállás nagyobb szabadságot és rugalmasabb feltételrendszert teremt a munkáltató számára a kutatói bérek meghatározásában.

Az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat célja a rugalmas foglalkoztatási jogviszony megteremtése, amely nélkülözhetetlen az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat számára célul kitűzött hatékonyság- és eredményességnövelés megvalósításához – írja az ITM közleménye.

(MTI/Akadémiai Dolgozók Fóruma nyomán)

Valódi Hírek