„Elég volt” – Védelmet kérnek a BKV-sofőrök, őrjöngenek a szabályszegő utasok a járatokon (+videó)

Mindennapossá vált az agresszivitás a járatokon.

A BKV munkatársainak nemcsak a járványhelyzettel, hanem az utasokkal is nap mint nap meg kell küzdeniük. A buszvezetők mögötti helyek elrekesztését, a sofőrök fizikai elkülönítését kéri a szakszervezet a maszkviselésből fakadó konfliktusok miatt

Egyre több ugyanis az olyan utas, aki nem tartja be az előírásokat, és akadnak olyanok is, akik rendkívül agresszíven reagálnak arra, ha felszólítják őket a szabályok betartására – írja a Magyar Narancs.

Azt, hogy milyen inzultusokat kell napi szinten a BKV-sofőröknek elszenvedniük, a lap birtokába került felvétel is jól bizonyítja. A néhány hete készült videóban jól hallható, amint a Thököly úton egy sofőrnek egy olyan

őrjöngő utassal gyűlt meg a baja, aki nem volt hajlandó maszkot viselni.

A felvételen az utas csúnyán szitkozódik és üvölt, miközben a busz vezetője higgadtan próbálja csitítani, illetve közli vele, ha maszk nélkül utazik, le kell szállnia:

Az inzultált sofőr a BKV-tól fizikai védelmet kért, hogy tudja végezni a munkáját:

„Elég volt.

(…) Semmilyen eszköz, semmilyen jogom, jogunk ahhoz, hogy megvédjük magunkat. Egy ilyen eset után, ami sajnos kezd mindennapossá válni, vezessünk biztonságosan, legyünk türelmesek és udvariasak az utasokkal” – közölte a Thököly úton történtek után a sofőr.

A BKV ugyanakkor továbbra is a diszpécserektől és az utasoktól várja el a konfliktusok kezelését: veszélyhelyzet esetén a járművezetők a rendelkezésre álló zártláncú rádión kérhetnek segítséget a diszpécsertől, de a feszültségek feloldása sok esetben az utastársak közreműködésével is megoldható – közölték.

A közlekedési társaság úgy fogalmazott, konkrét receptet nem tudnak adni a buszsofőröknek, mert minden eset más és más, de a megoldást gyorsítja, ha rendőrségi segítség érkezik a helyszínre. A hatóság értesítésében pedig az utasok is segíthetnek.

Súlyosabbnak látja a helyzetet a járművezetőket képviselő szakszervezet vezetője. Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke szerint egyre gyakoribb a verbális támadás a járművezetők ellen.

Kollégái munkája pszichikailag megterhelőbb lett az elmúlt hónapokban, járműveik állapota egyre rosszabb, így azzal is meg kell küzdeniük, szerelőkből pedig változatlanul hiány van. A járvány idején átmeneti megoldásként szeretnék visszaállítani a sofőrök elkülönítését is.

Érdekképviseletünk továbbra is azt támogatja, hogy az első ajtós felszállást szüneteltessék, a sofőrök mögötti részt fizikailag lezárják, ahogy tavasszal történt, hiszen a jegyértékesítés nem kötelező a sofőrök számára” – nyilatkozta a Magyar Narancsnak a szakszervezeti vezető.

(Magyar Narancs nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

Valódi Hírek