Hány tízmillióba került Szijjártó fölösleges helikopterezése? – Titkolózik a rendőrség

Nem kötik az orrunkra a költségeket.

Szijjártó Péter külügyminiszter idén hét alkalommal használta belföldi utazásra a Készenléti Rendőrség VIP-helikopterét – írtuk meg múlt héten Hadházy Ákos adatigénylése alapján.

A Népszava az adatok nyilvánosságra kerülését követően az Országos Rendőrfőkapitányságnál (ORFK) az után érdeklődött, hogy mennyibe kerülnek a kormánytagoknak, köztük a védett személynek számító Szijjártónak ezek a biztosított helikopteres utak.

Hiába igényelt azonban közérdekű adatokat az újság, az

ORFK kitért a válaszadás alól.

A megkeresésre ugyanis mindössze annyit írtak:

a helikopterek üzemeltetési költségét nem a megtett kilométerek, hanem a repülési idő alapján tartják számon„.

Az ORFK emellett arra sem adott választ, hogy a kormánytagok mikor és milyen útvonalon használják a rendőrség helikoptereit. Azt írták, ezeket az adatokat annak ellenére sem ők kezelik, hogy a helikoptert és a pilótát is

a rendőrség biztosította többek közt Szijjártó Péternek.

A lap megjegyzi, az ORFK válasza azért sem helytálló, mert 2019-ben Demeter Mária, LMP-s képviselő adatigénylésére részletesen beszámoltak arról, hogy Szijjártó 2014 és 2019 ősze között összesen 12 alkalommal használta a rendőrség gépét, illetve közölték azt is, hogy a külügyminiszter melyik nap hova repült, és ki adott engedélyt az utazásra.

Demeter adatigényléséből emellett kiderült az is, hogy az elmúlt években Szijjártó fokozatosan emelte a helikopteres útjainak számát: míg 2015-ben és 2017-ben csak egy-egy alkalommal, 2018-ban már háromszor használta a VIP helikoptert.

Az elmúlt hat évben pedig legalább 19-szer vette igénybe a légi szállítást.

Ezzel szemben Pintér Sándor, aki belügyminiszterként az ORFK-t is irányítja tavaly kétszer idén pedig még egyszer sem használta ezt a közlekedési eszközt.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek