A fél világ erre vár: Karácsonyra elérhető lehet a koronavírus-vakcina

Éjjel-nappal dolgoznak a kutatók.

Tény, hogy már több mint 1 millió ember vesztette életét világszerte a koronavírus miatt. Ahogy beszámoltunk róla, csak az elmúlt 24 órában 48 magyar beteg hunyt el, miközben 1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

Lisziewicz Julianna immunológus az ATV szerdai Start című műsorában úgy fogalmazott: minél többet tud az ember a betegségről, szakemberként ő is annál jobban fél.

Egyre ismertebbek ugyanis a maradandó károsodások (például, hogy a koronavírus vakságot is okozhat), ezért is kell mindent megtenni azért, hogy ne kapjuk el a fertőzést.

A WHO szerint már 198 védőoltás van fejlesztés alatt világszerte.

Viszont nagy a bizonytalanság akörül, hogy karácsonykor tényleg rendelkezésre fog-e állni már biztonságos oltóanyag, hiszen ez idáig még senki nem kapott engedélyt.

A szakember információ szerint a Pfizer gyógyszergyár novemberben kéri az általa kifejlesztett vakcina engedélyezését, amely eredményeként akár már karácsonykor elkezdődhet a tömeges oltás.

Lisziewicz Julianna szerint azonban még ebben az esetben is hónapokat kell várni arra, hogy hazánkba is megérkezzen az oltóanyag.

A legjobb esetben, ha mondjuk a jövő hónapban tényleg kapna egy vakcina engedélyt, akkor is először az USA-ban lesz elosztva az oltóanyag, csak utána jön Európába.

Kérdés, hogy az amerikai oltóanyagból mennyi jut majd Magyarországra.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök is bejelentette a koronavírus elleni második orosz vakcina bejegyzését, de ez egészen más hatóanyagú, mint amivel az amerikai gyógyszergyár előállt – utalt rá az immunológus.

A tömeges oltás megkezdése viszont nem jelenti majd azt, hogy vége lesz a járványnak.

Azt sem lehet tudni ugyanis, hogy ha mutálódik a vírus, akkor hatásos lesz-e a frissen bevetett vakcina. Ezt a mostani körülmények között nem lehet kikísérletezni.

Az immunológus szerint „azok száma, akiket be tudnak oltani első körben a vakcinával, elhanyagolható lesz azokéhoz képest, akik elkaphatják a vírust. Az oltóanyag hatását nem az első pár hónapban fogjuk érzékelni”.

Első körben a frontvonalban lévőknek (egészségügyben, szolgáltatószektorban dolgozóknak) kellene megkapni a védőoltást, mivel ők kevésbé tudják megvédeni magukat, mint mondjuk az idősebbek. Ők könnyebben védekezhetnek maszkkal, és elkerülhetik a fertőzés szempontjából veszélyesebb helyeket – közölte Lisziewicz Julianna.

A hazai fertőzések nagy része jelenleg még Pest megyére korlátozódik.

Az adatok alapján Lisziewicz Julianna szerint Magyarországon még sokkal jobbak a védekezési intézkedések, mint mondjuk az Egyesült Államokban.

Az immunológus szerint azonban vegyük komolyan az óvintézkedéseket: maszkkal és kellő távolságtartással ugyanis hathatósan lehet védekezni az új típusú koronavírus ellen!

(atv.hu)

Valódi Hírek