Az űrprogram egymilliárd forintot, a kerékpár létesítmények fejlesztése ötmilliárdot kapott a Gazdaságvédelmi Alapból

Súlyos összegeket szórtak ki az alapból, amivel a járvány negatív gazdasági hatásait kellene csökkenteni.

A keddi Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a magyar kormány összesen

132,35 milliárd forintot

csoportosított át a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítására létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból a költségvetés más soraiba. Az alap összesített kiadása így már 2023 milliárd forint felett jár – írja a Portfolio.

A lap szerint a 130 milliárd forintból a legnagyobb szeletet, 115 millió forintot a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (NVTNM) költségvetése kapta. Ezt az összeget az NVTNM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok tőkeemelése és pótbefizetés jogcímcsoportban beruházásokra költi.

10 milliárd forintot kapott az Innovációs és Technológiai Minisztérium tőkeemelésre és 5,6 milliárd forint jut majd a tárcához tartozó kerékpáros létesítmények fejlesztésére.

A Központi Maradványelszámolási Alapot a kormány 4,3 milliárd forinttal csökkentette. Ebből az összegből 2 milliárd forint került a Belügyminisztériumhoz a Kormányzati infokommunikációs szolgáltatások dologi kiadásaira.

Illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 980 millió forintot kapott az egyes szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások fejlesztési támogatására.

Az általános költségvetési tartalékból pedig 2,9 milliárd forint került át az EMMI-hez az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. támogatására.

Ezen felül a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy milliárd forintos összeghez jutott

az űrtevékenységgel kapcsolatos feladatok finanszírozására.

Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly novemberben beszélt arról, hogy a következő három évben a magyar kormány 10 milliárd forintot szán arra, hogy magyar asztronautát küldjön az űrbe.

(Portfolio/HVG nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)