Csütörtöktől megint a teljes vonalon jár a felújított 3-as metró, de nem sokáig

Novembertől a legforgalmasabb középső szakasz felújítása miatt várható káosz.

Karácsony Gergely főpolgármester október 22-én délután a BKK és a BKV vezetőinek jelenlétében átadja a 3-as metró Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közti szakaszát. A szerelvények így

csütörtökön 17 órától a november 6-ai üzemzárásig a teljes vonalon közlekednek.

A munkálatok tavaly április óta zajlanak. A felújítás során megújultak az állomások, a vágányhálózat és az üzemi területek. Új, akadálymentes élérési lehetőségeket biztosít az utasoknak a szolgáltató: a népligeti és a Határ úti állomáson liftek épültek, elősegítve a mozgássérültek, a babakocsival közlekedők és az idősek megfelelő kiszolgálását.

Az Ecseri úti és a Pöttyös utcai állomásokon Magyarországon korábban nem alkalmazott technológiát használnak az akadálymentesítéshez:

a következő egy évben ferdelifteket építenek be,

amelyek az egyetlen megfelelő megoldást jelentik bizonyos állomások felújításánál, ahol nem megoldható a klasszikus, függőleges rendszerű felvonók beépítése.

Nem sokkal az átadás után, október 25-én, vasárnap üzemkezdettől délelőtt 10 óráig a metró csak Újpest-központ és Lehel tér között fog közlekedni.

Ennek egyik lehetséges oka, hogy nemrég baleset történt a felújítás alatt lévő Kőbánya-Kispest állomás metrók visszafordítására használt kihúzóvágányán – közölte a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület, valamint a Metróért Egyesület.

A balesetben senki nem sérült meg, azonban az egyik szerelvényt ki kellett vonni a forgalomból. A metrószakasz átadásakor a háromból egy kihúzóvágányt nem használnak.

A déli szakasz felújítása Tarlós István korábbi főpolgármester második városvezetői ciklusa alatt kezdődött meg. A projektből – az Újpest-központ és a Lehel tér közti szakaszhoz hasonlóan –

pénzhiányra hivatkozva kimaradt a megállókhoz csatlakozó aluljárók felújítása.

Karácsony Gergely korábban kifejezte, hogy a középső szakasz esetében mindenképpen szükséges az aluljárók rekonstrukciója.

A felújítás következő szakasza november 7-én indul: a legforgalmasabb, középső vonalrész felújítása is megkezdődhet.

A rekonstrukció során a szerelvények csak Újpest-központ és a Lehel tér, valamint Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest állomások között fognak közlekedni. A kimaradó szakaszon az utasok pótlóbuszokat, illetve egyéb mentesítő járatokat vehetnek majd igénybe.

(BKK/VEKE/Metróért Egyesület)

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

 

Valódi Hírek