Orbán tanácsadója azt javasolja: orrspray-vel védekezzenek az iskolákban a koronavírus ellen

Igazi polihisztor.

Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott a leghátrányosabb települések iskoláit kereste meg levélben, hogy egy orrspray-t ajánljon a koronavírus megelőzésére.

A 444.hu szerkesztőségéhez eljutott levélben Hegedüs

egy Allergodil nevű orrspray-t

ajánl az intézményvezetők figyelmébe, mert állítása szerint az „négy órán keresztül biztosítja, hogy az orron keresztül ne jusson Covid-19 vírus a szervezetbe”, továbbá az ára is elérhető.

Hegedüs azt írta,

„természetesen a maszkviselést ez nem váltja ki feltétlenül, de mindenki esetében plusz védelmet biztosít, és ami még fontosabb, hogy 6-10 év alatti gyermekeknél, akikre nehéz ráerőltetni az iskolában a maszk több órás viselését, megkönnyíti mind a pedagógusok, mind az ő helyzetüket, feltéve, ha a pedagógus figyel arra, hogy a 4 órás időtartam után még egyszer spricceljenek az orrukba”.

Arra kérte továbbá az igazgatókat, hogy szorgalmazzák a szülőknél a spray beszerzését.

Hegedüs Zsuzsa a 444 megkeresésére elismerte, hogy valóban ő küldte a levelet, azt is hozzátéve, hogy ő nem ajánlotta a terméket, csupán arra kérte az intézményvezetőket, hogy tájékoztassák a szülőket az orrspray létezéséről.

Azért érezte fontosnak kiküldeni a levelet közel 900 hátrányos helyzetű településre, mert mint mondta,

„bár kezdeményezésemre az ország leszakadt régióinak internet lefedettségét minden településen biztosítottuk, az internetről való tájékozódás messze nem vált még szokássá, szemben a nagyvárosokban élőkkel, akik évek óta digitalizált világban élnek”.

Őt magát tanácsadója, Rácz Jenő tájékoztatta az Allergodil állítólagos vírusmegelőző hatásáról, aki Jakab Ferenc virológus szeptemberi előadása nyomán szerzett tudomást a szerről.

Jakab, a pécsi koronavírus-kutatócsoport vezetője valóban beszélt arról, hogy vizsgálták a spray hatóanyagát, ami az azelasztin-hidroklorid, és ez a kísérletek során antivirális hatást mutatott.

Néhány hónappal korábban azonban ugyanezzel a kutatással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a hatóanyag nem véd meg a vírusfertőzéstől, csupán a már fertőzött emberek szervezetében segítHET, de ezt is csak kifejezetten feltételes módban.

Ezért Jakab már akkor is arra kért mindenkit, hogy ne vásárolják fel az allergiások elől az Allergodil-készleteket, mert az a vírust nem előzi meg.

 

Valódi Hírek