Müller Cecília: A 20 éves áldozat egy nagyon gyorsan lezajló, súlyos megbetegedésben szenvedett (+videó)

Napi tízezer lépés megtételét ajánlja az országos tisztifőorvos.

Pénteken lezajlott az Operatív Törzs e heti utolsó sajtótájékoztatója, melynek elején Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a járványügyi adatokat.

Az elmúlt 24 órában 1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 33 beteg, így az elhunytak száma 1085 főre emelkedett.

A halottak között említenek egy 20 éves fiatalembert is. Az ő esetéről a tisztifőorvos külön említést tett: Müller Cecília szerint a fiatal elhunytnak „egy nagyon gyorsan zajló, súlyos megbetegedése” volt.

Az áldozatnak a kormányzati portál szerint több alapbetegsége is volt: csontvelő-transzplantáció, kóros elhízás és vérszegénység. Ő a járvány eddigi legfiatalabb áldozata hazánkban.

Ehhez kapcsolódóan hozzátette, a járvány valamennyi áldozata súlyos krónikus betegségekben szenvedett, a szervezetüket „egyre jobban és jobban megterhelték.”

Müller Cecília örömmel jelentette be, hogy hatékony a COVID-19 elleni védekezés az idősotthonokban, hiszen a 96 százalékukban nem jelent meg a vírus.

A tisztifőorvos életviteli tanácsai közt ezúttal a napi háromszori zöldség-és gyömölcsfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet, mint mondta, télen kevesebbet mozgunk és az étkezési szokásink is megváltoznak.

Müller arra is adott útmutatást, mennyi is egy adag gyümölcs: annyi, amennyi a saját öklünkbe egyszerre belefér. Jelezte, a későbbiekben hasznos lesz a C és a D-vitamin szedése is és nem elhanyagolható a kellő mennyiségű folyadékbevitel sem.

Hangsúlyozta a szabad levegőn tartózkodás és a rendszeres testmozgás fontosságát is: minél többet legyünk a szabadban, mozogjunk legalább heti 3-szor (inkább naponta) 30 percet, vagy törekedjünk „10 ezer lépés per nap” elérésére. Ha pedig éppen nem a szabad levegőn vagyunk, akkor szellőztessünk rendszeresen és gyakran.

Müller elmondta, az alkoholfogyasztást „normális mértékre” kell beállítani, a dohányzástól pedig óva intett mindenkit.

Kérte továbbá, hogy tartsuk meg a távolságot a szociális életben: ne találkozzunk, csak azokkal, akikkel egy háztartásban élünk, a közösségi elfoglaltságainkat helyezzük át az online térbe.

Újságírói kérdésre a tisztifőorvos elmondta, hogy “az összes háziorvosi praxisba kiszállításra került az influenza elleni védőoltás.”

Hangsúlyozta, hogy a tüneteket produkáló koronavírusos betegeket nem oltják be influenza ellen, azonban ha valaki még nem észlel magán tüneteket, de vírushordozó és beadják neki az oltást, attól semmi baja sem lesz.

Az antigén alapú gyorstesztekről Müller annyit mondott,

jól működnek,

ha pozitivitást tapasztalunk, az “PCR”-ral is pozitív, de a negatív teszteknél nem ilyen egyértelmű az átfedés, ezért ott kell a PCR-megerősítés.

A tájékoztatón ma Bognár Lajos országos főállatorvos is részt vett, aki arról beszélt, hogy az élelmiszerek és azok csomagolása nem jelent rizikótényezőt a járvány terjedésének szempontjából.

Hozzátette, tartsuk be az otthoni ételkészítés közben is a higiéniás szabályok és hangsúlyozta, néhány perces forralás vagy sütés is elég ahhoz, hogy a vírus inaktiválódjon.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 16.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 16.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. október 16., péntek

.

Valódi Hírek