Belebukott a letelepedési kötvény-bizniszbe a házelnök, felfüggesztették a programot

Cipruson.

Számos magas rangú politikus, ügyvéd, tisztviselő és ingatlanfejlesztő érintett abban – a magyar letelepdési kötvény-programhoz nagyon hasonló –”aranyvízum-botrányban”, amely nemrég robbant ki Cipruson – írja az Aljazeera.

A lap oknyomozó riportja során fény derített arra, hogy a szigetországban akár elítélt bűnözők és kétes hátterű üzletemberek is könnyedén hozzájuthatnak olyan útlevélhez, amellyel szabadon utazhatnak az Európai Unió országain belül is.

A követelmény mindössze annyi, hogy legalább

2,15 millió eurót (valamivel több mint 770 millió forintot)

kell befektetniük az országban. A 2013-ban indult aranyvízum programnak köszönhetően pedig az elmúlt években a ciprusi kormány csaknem hétmilliárd eurós bevételre tett szert főként az eladott ingatlanokon keresztül.

Az Aljazeera oknyomozó riportjában fény derített arra, hogy ezekben az üzletekben többek közt az elnök után Ciprus második legmagasabb rangú politikusa, a parlament házelnöke, Demetrisz Szilúrisz is jócskán benne van.

Demetrisz Szilúrisz / Fotó: BBC

Az Aljazeera nagy port kavaró riportjában az újság egyik beépített, Billy fedőnevű embere, többek közt Szilúrisszal és az ország egyik legbefolyásosabb ingatlanfejlesztőjével, Christakisz Giovanisszal is találkozott.

A találkozók során Billy több alkalommal is elmondta, hogy a kínai (egyébként kitalált) megbízójának azért lenne szüksége a ciprusi útlevélre, mert hazájában pénzmosás miatt hétéves börtönbüntetésre ítélték.

A házelnök és Giovanisz ellenben kijelentették: őket nem érdekli az ügyfelek háttere, sőt, abban is nagy gyakorlattal rendelkeznek, hogy olyan embereknek szerezzenek vízumot, akiket máshol üldöz az igazságszolgáltatás.

Az egyik találkozón emellett elhangzott az is, hogy akár arra is van lehetőség, hogy az elítélt bűnöző nevét megváltoztassák a kiadott útlevélben.

Persze, hogy meg tudjuk változtatni a nevét. Ez Ciprus

– mondta az Andreas Pittadjis nevű tisztségviselő.

A Cyprus Papers Undercover hatására Szilúrisz bejelentette: a többek közt ellene is indult vizsgálat lezárultáig október 19-i hatállyal felfüggeszti tisztségét. Azt viszont egyelőre nem közölte, hogy le is mond házelnöki pozíciójáról. A ciprusiaktól mindenesetre bocsánatot kért, és a hatóságokat is biztosította az együttműködéséről.

Az „aranyvízum” és a letelepedési kötvény fogalma Magyarországon sem ismeretlen. Hiszen akárcsak Cipruson, itthon is 2013-ban indult egy hasonló nevű program, amelynek köszönhetően négy év alatt, 2017-ig csaknem 20 millióan telepedtek le hazánkban, a letelepedési engedélyt kapottak között pedig a legtöbb kínai állampolgár volt – írja az Euronews. A G7 becslése szerint a program 162 milliárd forintot hozott a Fidesz-közeli offshore cégeknek.

A Cipruson kitört botrányt az Európai Bizottság is elítélte. Kasia Kolanko szóvivő azt mondta, teljesen elfogadhatatlannak tartják azt, hogy magas rangú tisztségviselők üzletelnek az uniós állampolgársággal. A Bizottság ezért kilátásba helyezett egy vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy a ciprusi szabályozás mennyire felel meg az uniós szabályozásnak.

Az Al Jazeera oknyomozó riportját itt lehet megnézni:

(Al Jazeera/24.hu/Euronews nyomán)

Valódi Hírek