Bejelentették: Ezer fölé nőtt a koronavírus-halottak száma, ezért október 23-án csak zászlófelvonás és díjátadás lesz

Müller Cecília nem szeretné, hogy nagy tömeg verődjön össze az ünnepen.

Keddről szerdára újabb 27 beteg hunyt el és 920 új koronavírus-fertőzöttet találtak – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A halottak száma ezzel

1023 főre emelkedett,

jelenleg 1580 főt ápolnak kórházban és 156-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller szóvá tette: sajnos ismét magas az elhunytak száma, de hozzátette, hogy továbbra is az idősebb korúak és a krónikus betegek a legveszélyeztetettebbek.

Öt főnél állapítottak meg tüdőgyulladást közvetlen halálokként, az elhunytak felénél pedig szív- és érrendszeri betegség volt a háttétben. Anyagcsere- és daganatos betegek is voltak az elhunytak között.

Müller elmondta, hogy ez a héten minden praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás.

A tiszti főorvos megerősítette, hogy az október 23-ai központ ünnepségeket jelentősen mérsékelik, hogy nagy tömegek ne verődjenek össze.

A zászlófelvonáson és a Magyar Becsületrend átadásán kívül központilag más rendezvényt nem szerveznek, és erre kérik a területi és önkormányzati szervezeteket is – mondta.

A tiszti főorvos a magyar gyártású remdesivir nevű gyógyszerre is kitért, melynek már több kórházban megkezdődött a klinikai vizsgálata.

Kérdésére válaszolva Müller azt állította: a magánlaborokban készült PCR-vizsgálatok is bekerülnek a hivatalos adatokba, akár negatív, akár pozitív az eredmény. Aki jelentkezett PCR-tesztek elvégzésére, annak elérhetőséget adtak az országos szakmai felügyeleti rendszerbe, ahova kötelesek online jelenteni mind a pozitív, mint a negatív tesztek számát. Aki tehát jogszerűen végzi a tevékenységét, annak az adatai bekerülnek a nyilvántartásba.

Az RTL Klub azt kérdezte, életbe léptetnek-e további szigorításokat, de a tiszti főorvos nem adott határozott választ. Mint fogalmazott: folyamatosan követik a járvány alakulását, az ellátandók létszámát és még számos más szempontot, és ezek alapján tesznek javaslatot a kormánynak.

A krónikus betegségekben szenvedő pedagógusoknak pedig szintén azt javasolják, hogy jelentkezzenek a kezelőorvosuknál, valamint nagyon fontos, hogy az iskolákban is betartsák az előírt higiéniai szabályokat.


.

Valódi Hírek