Kínos: Nem tudják eldönteni, ki legyen az elnöke, ezért csúszik az Európa jövőjéről szóló konferencia

Nehéz műfaj a demokrácia.

Az EU fő intézményei megegyeztek abban, hogy elindítják az úgynevezett Európa jövője konferenciát, amelyenek keretében szó lesz az unióban esedékes reformokról, illetve Európa jövőjéről, de a tervekkel ellentétben ez nem valószínű, hogy még az idén megvalósulhat.

A konferencia azért nem indult el, mert az országok nem tudnak megegyezni abban, hogy ki legyen a rendezvénysorozat elnöke, holott Emmanuel Macron, francia elnök már 2019-ben felvetette a szükségességét.

A probléma abból származik, hogy a tagországoknak meg kellene egyezniük abban, kit fogadnának el mindannyian elnöknek. Az Európai Parlament Guy Verhofstadtot, volt belga miniszterelnököt jelölte volna ki a szerepre, de számos Európai Tanács tagország őt eleve elutasítja, arra hivatkozva, hogy EU-föderalista politikát folytat.

Jelenleg az EUdöntéshozói olyan neveket emlegetnek a poszt betöltésére, mint a volt dán miniszterelnök, Helle Thorning-Schmidt, az olasz volt miniszterelnök, Enrico Letta és a volt litván elnök, Dalia Grybauskaitė, de megegyezés nem született továbbra sem.

Ahhoz, hogy az elnököt megválasszák, konszenzusra kell jutnia a személyéről az EU országainak, és az Európai Parlament vezetőinek.

(politico.eu)

 

Valódi Hírek