Befejezettnek tekintik a tanköztársaságot: hűségesküt vár az SZFE diákjaitól az új vezetés

Öt pontos közleményben adott ultimátumot a tiltakozóknak az új vezetőség.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése, Szarka Gábor kancellár, Novák Emil és Dr. Zalán János rektorhelyettesek közleményben tájékoztattak arról, hogy a mai nappal befejezettnek tekintik az SZFE hallgatói által szeptember 1-én hirdetett tanköztársaságot. Attól pénzügyileg és az infrastruktúrát tekintve is elhatárolódnak.

Azaz közlésük szerint, amennyiben a hallgatók a továbbiakban is folytatják a blokádot, azt az új vezetőség már nem az egyetem részeként, hanem magánkezdeményezésként kezeli majd. Hozzátették,

a következő napokban nyilatkoztatni fogják az egyetem összes hallgatóját és dolgozóját az új vezetéssel való együttműködési szándékukról.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetésének teljes közleménye az alábbiakban olvasható:

“Mint a közvélemény előtt már ismert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettese, Novák Emil és kancellárja, Dr. Szarka Gábor 2020. október 4-én 8 pontos válságkezelési csomagot jelentett be az SZFE körül kialakult helyzet átfogó rendezése érdekében. A hallgatók és az Egyetem sztrájkbizottsága az Egyetem kompromisszumos ajánlatát, beleértve a komplex párbeszédre tett kezdeményezést is egységesen elutasították, így ez az ajánlat nem léphetett érvénybe. Miután az Egyetem vezetésének valamennyi egyeztetési kísérlete elutasításra került, ezért az alábbiakat közöljük:

1. Mivel az Upor László volt általános rektorhelyettes által a 2020. szeptemberi tanévnyitón bejelentett „tanköztársaság” elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését és lehetettlenné tett minden párbeszédet, ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a „tanköztársaságot” a maga részéről a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja.

2. Amennyiben a „tanköztársaság” a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az Egyetem keretein kívül működő, magán kezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti.

3. Az Egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját a következő napokban levélben keressük meg, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.

4. Az Egyetem létesítményei fokozatosan a „tanköztársaság” bejelentése előtti működési rendre állnak vissza, melyről az Egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik.

5. Az SZFE vezetése kiáll az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett. Miután az SZFE Szenátusa a modellváltáskor saját elhatározásból, és minden külső kényszer nélkül mondott le, ezzel a cselekedetével önmaga sodorta veszélybe az Egyetem autonómiáját. Az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített elveit figyelembe véve a lehető legrövidebb időn belül orvosolni fogjuk a Szenátus autonómiát sértő lépését, és a megújulás jegyében legkésőbb 2021. január 30-ig megtartjuk a szenátusi választásokat.

Budapest, 2020. október 13-án

Dr. Szarka Gábor kancellár

Novák Emil mb. általános rektorhelyettes

Dr. Zalán János mb. oktatási rektorhelyettes”

A közleményből is kitűnik, hogy az egyetem új vezetősége most már végképp nem párbeszéd és kompromisszumok útján akar egyezségre jutni az egyetem sztrájkoló oktatóival és hallgatóival, hanem erőből akarja átvenni a hatalmat az SZFE felett. A hallgatók viszont továbbra sem fogadják el, illegitimnek tartják a kormány által kinevezett kuratóriumot és az új kancellárt is.

Ennek további bizonyítéka, hogy míg a múlt hét folyamán Szarka akadt fenn a tiltakozók sorfalán, hétfőn Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos visszakozott az egyetem által felhatalmazott oktatókkal való tárgyalástól, mivel a megbeszélésen megjelentek a színművészeti diákjai is.

(a Mérce nyomán)

Valódi Hírek