A szlovák elnök is az uniós támogatások felfüggesztését kéri a jogsértő tagállamokkal szemben

Különben azok fognak diktálni, akik lábbal tiporják a jogállami normákat.

Az Európai Uniónak keményebbnek kell lennie a jogállamiság ügyében, különben félő, hogy az autoriter tagországok túsza lesz – jelentette ki a szlovák államfő a Financial Timesnak adott interjúban.

Zuzana Čaputová felszólította az Európai Uniót, hogy függesszék fel a támogatásokat azoknak a kormányoknak, amelyek megsértik a közös alapértékeket.

A Financial Times megjegyzi: kijelentése mutatja, milyen éles harc folyik a szervezetben egyes országok, illetve az Európai Parlament között a demokratikus biztosítékok ügyében, a soros német elnökség által előterjesztett javaslat alapján.

Egyben arról is tanúskodik, hogy a kontinens középső, illetve keleti részén vannak olyan államok is, amelyek nem nézik jó szemmel a tekintélyelvűség megerősödését például Magyarországon és Lengyelországban.

Čaputová szerint megfelelő mechanizmus kell a jogállam kikényszerítésére, mert ha nem lesz ilyen, akkor azok fognak diktálni, akik nem kívánják követni az európai normákat.

Ám mint mondta, most arra is lehetőség nyílik, hogy pontosan meghatározzák a jogállam fogalmát, illetve kritériumait.

Azt is kijelentette, hogy fel kell adni az egyhangú döntéshozatali mechanizmust, és inkább kétharmaddal kell határozni, amivel arra utalt, hogy éppen azért akadtak el a Magyarország és Lengyelország elleni jogállamisági eljárások, mert a két kormány kölcsönösen fedezi egymást ezekben, így pedig nem tud egyhangú döntést hozni az EU.

(Financial Times / Telex)

Valódi Hírek