Müller Cecília: Csökken a halottak átlagéletkora, egy 21 éves lány is elhunyt

Elszabadult a járvány, óránként meghal egy magyar a fertőzésben.

Az elmúlt 24 órában 861 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak és

24 ember hunyt el

– derült ki az Operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint az elmúlt hetekben elkezdett emelkedni a halálozások száma.

A jelenlegi adatok alapján elmondható, hogy az elhunytak száma napi átlagban már meghaladja az április közepén mért csúcsot.

A tegnapi halottak között egy 21 éves nő is szerepel, akinek a vizsgálatok alapján azonban más, súlyos alapbetegség okozta a halálát – közölte Müller.

Az aktív esetek száma mára 23 088 főre emelkedett, hatósági házi karanténban jelenleg 20 319 fő tartózkodik.

Az eddig elhunytak esetében 52 főnél nem volt kimutatható semmilyen társbetegség, amely emelte volna a halálozás esélyét.

A 70 év alattiak esetében a férfiaknál, míg 70 év felett a nőknél magasabb a halálozási arány.

A koronavírusból felgyógyult betegek 10 százalékánál továbbra is fennállnak olyan tünetek, mint légzési nehézség vagy légszomj.

Ezen fertőzöttek esetén elmondható, hogy a COVID-19 korábban súlyos tüneteket okozott, általában kórházi kezelés is szükséges volt felépülésükhöz. A betegségen átesett személyeknél utánkövetéssel követik nyomon állapotuk alakulását.

Kiss Róbert rendőr alezredes tájékoztatásából kiderült, hogy a magyar-román határon átkelők 8 nap után mentesülnek a további karanténkötelezettség alól, amennyiben egy negatív tesztet bemutatnak az illetékes szerveknek.

Az alezredes arról is beszámolt, hogy a tömegközlekedési eszközökön a maszkhasználati szabályok megszegéséért az elmúlt 24 órában 28-szor volt szükség rendőri intézkedésre, amelyből 3 alkalommal helyszíni bírságot is kiszabtak a szabálysértőknek, a boltokban és üzletekben 41-szer volt szükség rendőri fellépésre.

A tranzitszabályokat megszegők közül 45 esetben, a vendéglátó-helyiségek 23 óra utáni nyitva tartása miatt 5-ször intézkedtek a rendőrök.


.

Valódi Hírek