Jourová-jelentés: Ujhelyi még keményebb vádiratot is el tudott volna képzelni Orbánék ellen

Befutottak az ellenzéki reakciók.

Beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott jogállamisági jelentésében súlyosan elmarasztalta az Orbán-kormányt.

A jelentésben négy nagy témakört vizsgáltak: az igazságügyi rendszert, az intézményes fékeket és ellensúlyokat, a sajtószabadságot és a korrupciót.

A bizottság álláspontja szerint a politikai és üzleti élet Magyarországon összefonódott, a korrupció magas szintű hivatalos személyeket vagy közvetlen környezetüket érinti.

Aggasztónak tartják a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatos átalakításokat, és külön kitértek arra, hogy a korrupciós ügyekben magas beosztású hivatalnokok felelősségre vonása maradt el.

A jelentésre az ellenzéki pártok is reagáltak.

Ujhelyi István (MSZP), Rónai Sándor (DK) és Donáth Anna (Momentum) / montázs: Nyugati Fény

„Orbánék megbuktak európaiságból!”összegezte véleményét Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

„A Fidesz jobban tenné, ha gyerekes hiszti helyett rendezné a rendszerszintű jogállamisági problémákat: biztosítaná például a sajtó szabadságát, gyökeresen kiirtaná a korrupciót és csatlakozna az Európai Ügyészséghez” – írja Ujhelyi, aki szerint a Fidesz képtelen tiszteletben tartani az európai közösség törvényeit és értékeit, és ezzel

súlyosan veszélyezteti a Magyarországnak járó uniós támogatásokat.

A Fidesz mindeközben „brüsszeli kettős mércét” emleget, ami Ujhelyi szerint hiteltelen, hiszen az Európai Bizottság minden tagállamot megvizsgált és mindegyikkel szemben megtette kritikai megállapításait.

„Az Európai Bizottság még így sem ad teljes és valós képet a NER mindennapi aljasságáról, Magyarország egész pályás letámadásáról. Ennél keményebb vádirat is elfogadható lenne.” – összegezte Ujhelyi.

Orbánék azért bontják le a jogállamot, hogy kontroll nélkül lophassanak – ez már a Demokratikus Koalíció véleménye, akik szerint a közreadott jelentés is azt bizonyítja, hogy „Orbán Viktor és maffiakormánya”

retteg az igazságtól és felelősségre vonástól,

ezért mindent megtesznek, hogy bűneik sose derüljenek ki. A DK szerint Orbán elapaszthatatlan pénzéhsége miatt rombolja a demokráciát, közös európai értékeinket.

“A Demokratikus Koalíció ezért minden erővel küzd azért, hogy Orbán ne pénzautomatának használja az Európai Uniót. El kell érni, hogy az uniós forrásokat közvetlenül kapják meg a vállalkozások, önkormányzatok”

– közölte Rónai Sándor, a DK EP-képviselője.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője úgy reagált:

“Az EB szerint sem jogállam Orbán igazságtalan és embertelen rendszere”

Donáth szerint a EB ma közreadott jelentésében semmi meglepő nincs – mindenki tudja, hogy mi zajlott Magyarországon az elmúlt tíz évben.

A momentumos képviselő ugyanakkor fontosnak tartotta rögzíteni:

“az Orbán-kormány lelepleződött és elbukott, már európai szövetségeseit sem tudja megvezetni.

Közös felelősségünk, hogy ez a kudarc ne hulljon vissza a magyar emberekre, hanem az európai értékek érvényesüljenek, és egy igazságos és emberséges jogállamot építsünk.“

Az Európai Bizottság szerint sem jogállam Orbán igazságtalan és embertelen rendszereÜgyészség, média, civilek,…

Közzétette: Donáth Anna – 2020. szeptember 30., szerda

.

Kapcsolódó cikkünk:

Varga Judit kiborult az Európai Bizottság jelentésétől, vérbő sorosozásba kezdett

.

Valódi Hírek