EP-alelnök: Ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Magyarország és Lengyelország

Ha nem hajlandóak betartani a jogállami normákat.

Az európai uniós pénzügyi támogatások hatékony eszközt jelentenek a jogállami elvek tiszteletének biztosítására, ezért

“ki kell éheztetni pénzügyileg”

az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország – jelentette ki Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke szerdán a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak.

Katarina Barley kiemelte, hogy ebben a két tagállamban különösen súlyos a helyzet, a jogállami elvek megsértése nem egyedi, elszigetelt esetekre korlátozódik, hanem rendszerszerű.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa megerősítette az EP legnagyobb négy frakciójának bejelentését, amely szerint megakadályozzák a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló EU-s költségvetés elfogadását, ha nem lesz megállapodás arról, hogy egyértelmű büntetőintézkedések járnak a jogállamiság megsértéséért.

“Ha most feladjuk, akkor hét éven keresztül olyan viszonyok lesznek Európában, amelyeket nem akarunk, amelyeknek semmi közük nincs az EU értékeihez” – mondta Katarina Barley.

Az EP-alelnök elutasította a jogállamiság biztosítását szolgáló elvre tett német kompromisszumos javaslatot, amelyet a szövetségi kormány a tagállami kormányokat összefogó uniós intézmény, az EU Tanácsa soros elnökeként terjesztett elő.

Mint mondta, a soros elnökség elképzelése alapján a jogállami elvek megsértéséért csak abban az esetben járna büntetés, ha a sérelem EU-s támogatásokat érint, ennek révén pedig “a mechanizmus lassan teljesen erőtlenné válik”.