DK-s polgármesterek: „Orbán Viktor tudtával és akaratával tesznek tönkre településeket!” (+videó)

A feladatok mellé nem adnak forrásokat az ellenzéki önkormányzatoknak – hívták fel a figyelmet.

Közös sajtótájékoztatót tartottak szerdán a Demokratikus Koalíció budapesti polgármesterei szeptember 30., azaz az önkormányzatok napja alakalmából.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott:

“Fontos nap lenne ez nekünk, annak a szimbóluma, hogy független testületek irányítják a településeket, döntéseket hoznak, amik a városokban, falvakban, kerületekben élők érdekeit szolgálják. Beszélhetnénk ezen a napon arról, hogy a rendszerváltás óta eltelt harminc évben felvirágoztattuk a településeket, hogy valódi európai falvakban és városokban, európai színvonalon élnek a magyarok. Ez azonban nem így van.”

Gy. Németh szerint a valóság az, hogy nincs ok ünnepelni, vagy örülni, mert Orbánék mára gyakorlatilag szétverték az önkormányzatiságot, kivették az emberek által megválasztott képviselők kezéből a döntéseket, a lehetőséget arra, hogy jobbá tegyék a rájuk bízott településeket.

Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere hangsúlyozta: a rosszindulat, hozzá nem értés, az elvakultság iszonyatos károkat tud okozni egy kerület életében. Ez érvényes volt akkor is, mikor a XV. kerületben a fideszes képviselők rendre megakadályozták a költségvetés elfogadását, és érvényes ez arra hogy, központilag irányítva újabb és újabb bőrt húznak le az önkormányzatokról.

“Ez odáig fajult, hogy most már Orbán Viktor tudtával és akaratával tesznek tönkre településeket, mert a feladatok és felelősség mellé nem járnak források. Mi továbbra is tesszük azonban a dolgunkat, ha nehezített pályán is, de nem hagyjuk cserben az embereket.”

– jelentette ki.

Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere emlékeztetett, hogy Erzsébetvárosban tíz évnyi Fidesz-uralom után vették át a vezetést, és tervezték újra az életet.

“A járvány ideje alatt megmutattuk, hogy képesek vagyunk helytállni és jól kezelni a veszélyhelyzetet – adott esetben jobban, mint a kormány. Hiába államosították az iskolákat, Erzsébetváros önkormányzata vitt védőfelszereléseket és tisztítószereket a kerületi oktatási intézményekbe és a kerület látta el maszkokkal a házirovosokat, mert Orbán fürkészői és portyázói nem biztosították ami kell.”

– sorolta Niedermüller, hozzátéve: vigyáznak az erzsébetvárosi polgárokra, és teszik a dolgunkat Orbánékkal szemben is.

Kiss László óbudai polgármester arról beszélt:

“A III. kerületben is erős harcok és nagy győzelmek állnak mögöttünk, gondoljuk csak a Hajógyári-szigetre. Akkor megmutattuk, hogy együtt erősek vagyunk, és meg tudjuk akadályozni, hogy a kormány döntése elpusztítsa kerületünk egyik gyönyörű zöld területét. Ugyanilyen határozottan és keményen álltuk a sarat a járvány idején, és ugyanígy dolgozunk továbbra is az óbudaiakért, akkor is, ha Orbánék folyamatosan kivéreztetik az önkormányzatokat.”

Dr. László Imre, XI. kerületi polgármester emlékeztetett, a Fidesz Újbudán minden létező eszközt bevetett a tavalyi kampány során, hogy megakadályozzák a győzelmet, de mégis elbuktak. Úgy fogalmazott: az emberek nem kérnek a zsarnokságból és az önkényből, nem kérnek a kerületek sanyargatásából.

“A mi feladatunk pedig, hogy képviseljük és segítsük azokat az embereket, akik megválasztottak bennünket a tisztségünkre. Folyamatosan segítettük a kerület iskoláit, óvodáit, orvosi rendelőket a járvány alatt, és folyamatosan dolgozunk továbbra is azért, hogy a XI. kerület egy modern, élhető, fiatalos és családbarát része legyen Budapestnek”

– jelentette ki.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere elmondta: a kerületben sem hagyjuk magukra azokat, akik segítségre szorulnak.

“Az Orbán-rezsim mindenkit igyekszik ellehetetleníteni, akit ellenségnek tart, legyen szó egy önkormányzatról, vagy egy szervezetről. Ezért döntöttünk úgy, hogy a kerület támogatja Iványi Gáborék iskoláját, hiszen nekünk együttműködve kell megoldani azokat a problémákat, amikről a Fidesz rendszere tudomást sem vesz.”

– ismertette a polgármester, hozzátéve: elképesztően sok feladat és teher nehezedik most rájuk, újraterveznek a járvány és a kormány által elvont források miatt, de kötelességüknek érzik, hogy helyt álljanak minden időben, és hozzátehessék a magukét egy újabb rendszerváltáshoz, ami után ismét lesz mit ünnepelni az önkormányzatok napján.

Gy. Németh Erzsébet zárásként elmondta:

“Mi, európai magyarok azért dolgozunk, hogy 2022-es kormányváltás után ismét garantálhassuk az önkormányzatok autonómiáját, visszaadjuk a jogaikat, visszakapják a forrásaikat, amiket az Orbán-rezsim elvett tőlük. Ezért tesszük továbbra is együtt, közösen a dolgunkat.”

Videó:


.
(dkp.hu)

Valódi Hírek