Varga Mihály: 5-6 évet zuhanunk vissza a járvány miatt

Baljós árnyak.

Az elmúlt 10 év arra elég volt, hogy fölkészítse a magyar gazdaságot egy újabb válságra, így a koronavírus okozta gazdasági visszaesés sokkal jobb állapotban érte a magyar gazdaságot, mint a 2008-as válság – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Köztársasági Társaság idei vándorgyűlésén.

Varga elmondta: a járvány miatt 5-6 évet léptünk vissza adósságcsökkentésben, de a költségvetési stimulusra szükség van, hogy a kormány megpróbálja megmenteni ezt az évet és meg lehessen őrizni munkahelyeket, kapacitásokat.

Varga Mihály a 444.hu tudósítása szerint elégedett volt azzal, amit a kormány tett a koronavírus okozta válság kezelésére.

Szerinte a kormány már a válság előtti években sok olyan kockázatot csökkentett, ami miatt most ez a válság nem rázta meg annyira a magyar gazdaságot, csökkent az állam külső finanszírozásának az aránya, a lakosság és a vállalatok külső eladósodottsága, csökkent az államadósság, nőtt a foglalkoztatás.

Varga beismerte, hogy az ország gazdasága ennek ellenére megérezte a járványt, főleg a második negyedévben, (ekkor 14 százalékos GDP-visszaesés volt – a szerk.) ami a miniszter szerint részben annak tudható be, hogy olyan iparágakra alapult a magyar növekedés, amelyeket nagyon súlyosan érintett a válság.

Varga Mihály szerint volt pár hibás feltevése sok magyar közgazdásznak, például az, hogy a magyar gazdaság akkor is tud majd növekedni, ha körülöttünk mindenki összemegy, és hogy az első hullám után visszapattan majd a gazdaság (itt akár Matolcsyra is utalhatott).

Az már látszik, hogy gumilabdaszerű visszapattanás nem, inkább lassú visszaépülés lesz, ami a második hullámmal tovább lassul majd.

Varga arról beszélt, hogy a kormány 5-6 százalékos zsugorodásra számol az idén, az pedig, hogy mennyire húzódik el a kilábalás, az attól függ, hogy 2021 első felére, második negyedévére lesz-e széles körben alkalmazható oltóanyag, vagy tovább kell együtt élnünk a vírussal és még jobban elhúzódik a kilábalás.

A pénzügyminisztérium most azzal számol, hogy az államadósság szintje az év végén a GDP 76-78 százalékát teszi majd ki az év végén, az államháztartás pedig 7-9 százalékos deficitben lesz, ami 1400 milliárd forintos bevételkiesést jelent.

Ezzel 5-6 évet lép vissza a kormány az adósságcsökkentésben, de Varga szerint szükség van ezekre a lépésekre.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek