Szlávik: Nagyon rövid ideig marad szabad kapacitásunk, ha ilyen ütemben terjed a vírus

A főorvos cáfolta Orbán kijelentését, miszerint mindenkit meg tudnának gyógyítani.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa volt a Heti Napló vendége vasárnap este az ATV-n.

A főorvos elmondta: ez ugyanaz a vírus, ami márciusban volt itt, a gyerekekre továbbra sem, az idősebbekre viszont annál inkább veszélyes. Arról is beszélt, hogy a kórházak a kapacitásaik végén járnak.

Szlávik János közölte: az ő kórházukban 103 koronavírusos beteg van és 11-en vannak lélegeztetőgépen. Ez sokkal több, mint tavasszal.

Az infektológus megerősítette, hogy meghatározták korábban azokat a számokat, amik a kapacitás végét jelentik, ehhez pedig nagyon közel vannak. Ha telítődnek, akkor fognak új kórházakat megnyitni erre a célra.

Szlávik megjegyezte, hogy abban az ütemben, ahogy a számok emelkednek, rendkívül rövid ideig marad szabad kapacitásuk.

Ugyanakkor hozzátette, hogy több Pest megyei és országos kórház is ki van jelölve, és egészen biztos, hogy nagyon sok kórházban fognak koronavírusos beteget kezelni.

Az immunológos elmondta, hogy olykor fiatal emberek is kerülnek lélegeztetőgépre, viszont ők könnyebben felépülnek. Egyébként kevés a fiatal beteg, közel 90 százalékot a krónikus, idős betegek tesznek ki.

Arra kell számítani, hogy még több ember lesz kórházban, és még több ember lesz lélegeztetőgépen – szögezte le a főorvos.

Orbán Viktor kijelentésére, miszerint minden embert meg fognak gyógyítani, Szlávik elmondta, hogy nyilvánvalóan nem tudnak mindenkit meggyógyítani, „1-2 százalékot elveszítünk a vírus miatt”.

Nincs hatékony gyógyszer, vannak kezelések, de nincs egy konkrét ellenanyag, ami bevethető lenne.

Szlávik elmondta, hogy a tesztelés mennyisége nyilvánvalóan segít a járvány kezelésben, a kontaktkutatásban.

A hatósági ár miatt tart attól, hogy kevesebb tesztet fognak végezni, mivel nem lesz annyi labor. Egy tesztnél egészen más mechanizmusok vannak, mint egy teszt beszerzési ára. Törekedni kell arra, hogy 9-10.000 napi tesztelés megmaradjon, ő egyértelműen a tesztelés mellett van.

​Arra a kérdésre, hogy a vírus mutálódott volna, Szlávik elismerte, hogy volt egy kutatócsoport, amely talált erre utaló jeleket. Viszont hangsúlyozta, hogy az a vírus, ami most Magyarországon van, ugyanolyan veszélyes, mint ami tavasszal volt.

Az influenza ellen minden évben újabb és újabb oltásokat kell létrehozni, mert folyamatosan változik, a koronavírus is ilyen lehet. Viszont az emberiség kifejleszt egyfajta immunitást a vírussal szemben, ha mutálódik is.

Szlávik szerint el kell magyarázni majd az embereknek, hogy az oltás biztonságos.


.

Kapcsolódó cikkünk:

Szakorvos: Hiába van 16 ezer lélegeztetőgépünk, ha még 2000 intenzíves szakápolónk sincs

.

(atv.hu)

Valódi Hírek