Dobrev Klára: Az ellenzéknek most nem versengenie kell egymással, hanem összefogva véget vetni ennek a rémálomnak (+videó)

A DK szezonnyitó rendezvényének minden felszólalója a teljes ellenzéki összefogás és a 2022-es közös ellenzéki lista mellett érvelt.

A járványhelyzet miatt nem a Hősök terén, hanem online tartotta szezonnyitó rendezvényét a Demokratikus Koalíció.

A vasárnap 15:00 órától közvetített eseményen felszólalt

  • Gyurcsány Ferenc pártelnök,
  • Kiss László, a III. kerület polgármestere,
  • Németh Georgina, a Demokratikus Lendület (DEL) tagja,
  • és Dobrev Klára, a DK európai képviselője, az Európai Parlament magyar alelnöke

Az elsőként felszólaló Gyurcsány Ferenc arról beszélt: a haza nem csak a házat, nem csak a lakást jelenti, a mi hazánk Magyarország, és ez a haza az elmúlt időszakban egyre kevésbé az otthonunk. Egyre több a veszekedés, a megbélyegzés, a küzdelem.

A DK elnöke kiemelte: nem lehet bunkósbotként használni a kereszténységet, nem lehet úgy bánni diákokkal, tanárokkal, emberekkel, ahogyan azt a Fidesz teszi, akik meggyalázzák a haza, a tisztelet, a becsület fogalmát.

Gyurcsány szerint messzire jutott az ellenzék az elmúlt másfél évben: végre okos, felelős párbeszéd van a pártok között, akik értik annak a felelősségét, hogy vissza kell adni a hazát.

A pártelnök elmondta: a DK sok százezer, talán egymillió ember bizalmát bírja, de tudják, hogy a nagyobb támogatás nem több jogot, hanem több felelősséget jelent.

Senki nem különb a másiknál, és közösen, összefogva fognak otthont teremteni a hazából – zárta a DK elnöke.

A Gyurcsány után következő Kiss László III. kerületi polgármester elmondta: az óbudaiak az elmúlt hónapokban megtanulták az összefogás leckéjét, hogy milyen az, amikor számíthatnak egymásra a bajban. Ma sokkal többen segítenek idős szomszédjuknak kivinni a szemetet vagy elmenni a gyógyszertárba, mint a járvány előtt.

Kiss felidézte, hogy mekkora öröm volt, amikor a tavaly októberi választásokon kiderült, hogy kivétel nélkül minden óbudai választókörben az ellenzék győzött. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a kampányban egyik párt sem önmagával foglalkozott, hanem az ország érdekével.

„Nem akartunk elhinni, hogy ekkora erő van bennünk, ha összefogunk” – mondta.

Kiss László szerint ezt az összefogást kell megismételni 2022-ben, egyetlen közös ellenzéki listával, mindenütt közös jelöltekkel, és közös miniszterelnök-jelölttel.

Kiss után Németh Georgina, a DK ifjúsági szervezetének (Demokratikus Lendület) tagja következett.

Németh Georgina

Az egyetemista lány elmondta: operaénekesként végzett és művészként neki alapvető fontosságú a szabadság, hogy mindenki alkothasson véleményt, és mindenki azzal foglalkozhasson, olyan formában, amiben szeretne. A véleménynyilvánítás ne büntetendő cselekedet legyen, hanem érték.

Büszke a színművészetis diákokra, akik beleálltak az ügyükbe és nem engednek a hatalom szorításának.

Németh Georgina hangsúlyozta: „Nekünk közösen kell leváltanunk a Fideszt, mert Orbánék módszere a szétaprózás, a gyűlöletkeltés, és mindent meg fognak tenni, hogy darabokban lássák az ellenzéküket.” Szerinte ebbe nem szabad belefutni, mert itt most mindannyiunk jövője a tét.

„Külön nem tudunk sikeresek lenni, úgyhogy akinek van apukája, anyukája, nagymamája, nagypapája, gyereke, unokája, barátja, barátnője, férje, felesége, akinek fontos ez az ország, akinek kellett már elköszönni olyan hozzátartozójától, aki csak oda jegyet vett egy másik országba, az mondja ki: közös lista, közös győzelem, közös Magyarország!”

– fogalmazott Németh Georgina.

Utolsó felszólalóként Dobrev Klára, a DK európai képviselője, az Európai Parlament magyar alelnöke következett.

Dobrev Klára

Dobrev szerint hosszú útra indulunk most, amelynek a végén jobbá és szebbé tehetjük Magyarországot, visszatérhetünk egymás tiszteletéhez, a nyugodt élet világába. Évek óta azért küzdünk, hogy vége legyen ennek a rémálomnak, de ha egyszer vége lesz, akkor kezdődik csak az igazi munka – hangsúlyozta.

Dobrev Klára szerint a kormányváltók sok helyről fognak érkezni, lesznek köztük baloldaliak, szabadelvűek, zöldek, nemzeti konzervatívok.

„Egy demokráciában, tisztességes választások körülményei között, egymással is versengenénk. De Magyarországon ma nincsen demokrácia. Magyarországon nincs szabad és tisztességes választás.

Magyarországon a képlet leegyszerűsödött: Önkény vagy demokratikus szabadság. Mi az utóbbiért küzdünk, és erre a küzdelemre hívunk benneteket.”

– mondta.

Hozzátette:

„Nekünk ma nem az a dolgunk, hogy versengjünk egymással. Az a dolgunk, hogy megmutassuk Magyarországnak, hogy az orbáni önkény egy évtizede után megszületett az országot kormányozni tudó, felelős ellenzék, amely felszabadítja, és majd felemeli hazánkat.”

Dobrev Klára elmondta: az zavarja a legjobban Orbán Viktor személyiségében, hogy senkit sem megérteni, hanem mindenkit leigázni akar, legyőzni, megsemmisíteni, megalázni.

„Ha olyan Magyarországot akarunk, ahol megértőbben fordulunk azok felé, akik ezer okból eltérnek tőlünk, akkor az legyen az első, hogy mi magunk elfogadóbbakká váljuk” – hangsúlyozta.

Dobrev szerint Magyarországnak most arra van szüksége, hogy az ellenzék pártjai nyíltan és megértően forduljanak egymás felé, mert közös az ország érdeke abban, hogy eltávolítsuk a nyitottság és a megértés legfőbb akadályát, a mindenhol ellenséget kereső és gyűlöletet szító Orbán Viktort.

„Ehhez először nekünk magunknak kell jó példával elől járnunk, és az ország követni fog bennünket!”

– mondta, hozzátéve:

„Ha a végső cél egy közös, polgári, demokratikus alternatíva felmutatása, és egy ilyen alternatíva megteremtése, akkor a lehető legvilágosabban és a lehető legegyszerűbben kell beszélnünk.

Egy egy ellen!

Valamennyi választókerületben egy közös jelöltre van szükség, egy közös listára van szükség és egy közös miniszterelnök-jelöltre van szükség. Lesz olyan jelölt, akiben a pártjaink meg tudnak majd állapodni, és lesz olyan körzet, ahol majd előválasztást tartunk. Nekünk, a Demokratikus Koalíciónak mindkét út elfogadható.

Amikor azonban eljön majd a közös kiállás ideje, nem versenghetünk tovább egymással. Ezért aztán javaslatunk is nagyon egyszerű: közös lista, közös győzelem, közös Magyarország.

A Demokratikus Koalíció készen áll arra, hogy befolyásához, erejéhez, tehetségéhez mérten közös egyéni jelölteket ajánljon, miniszterelnököt jelöljön, és hogy kellő számú tehetséges és tisztességes jelöltet adjon a közös listának. A munka elkezdődött, a siker nem rajtunk fog múlni.”

– fogalmazott Dobrev Klára.

A rendezvényről készült teljes videót itt tudod megnézni:


.

Valódi Hírek