Gyurcsány: Minden korábbinál nagyobb esélyünk van 2022-ben leváltani a Fideszt

A DK elnöke szerint a közös lista lélektanilag is azt üzeni a választóknak, hogy az ellenzék a győzelem szándékával és reális esélyeivel indul harcba.

Felépült egy zsarnokságon alapuló világ, és akik ennek a felépítésében vezető szerepet játszottak, azokra nem kell számítania a következő kormánynak, mert „Orbán bukása után ami ránk vár, az nem kormányváltás, hanem rendszerváltás.”

– mondta Gyurcsány Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában.

A DK elnöke úgy véli, a demokratikus polgári rendszerek berendezkedése alapvetően a párbeszéden, a hidak építésén nyugszik.

A kormány azonban elfoglalt minden olyan intézményt, amelynek az lenne a dolga, hogy ellensúlyát képezze a kormány túlhatalmának.

Szemben áll egy demokratikus Magyarország víziója az orbáni önkény víziójával, és a kettő között nem építünk hidat.

„Nem lesz árokbetemetés abban az értelemben, hogy nem kell kompromisszumot kötni a polgári demokráciát megerőszakoló eszmékkel és azok képviselőivel”

– jelentette ki. Gyurcsány Ferenc szerint

„Minden korábbinál nagyobb esélye van arra az országnak, hogy ’22-ben vagy azt megelőzően kormányváltás legyen, és az egy koalíciós kormány legyen, amely mögött a koalíciós frakciók és pártok lesznek.”

A leendő új kormányról elmondta:

„Nekünk az a dolgunk, hogy jó egészségügyet, jó oktatást biztosítsunk, védjük meg azokat, akiknek állami védelemre van szükségük. Biztosítsuk az egyetemek, a színházak szabadságát, és ebbe nem fér bele az erőszak kultúrája, amely most a legpőrébben mutatja meg magát.”

A saját jövőbeni szerepét firtató kérdésekre úgy válaszolt:

„Én régóta nagyon világosan beszélek erről. Harmadik éve ugyanazt mondom: én a következő kormánynak nem leszek tagja. Minden bizonnyal parlamenti képviselő leszek, a pártomat vezetni fogom, a frakciót talán vezetni fogom.”

A választási kampányra való felkészülésről és az alakuló ellenzéki összefogásról úgy nyilatkozott:

„Ha elfogadjuk azt az alapelvet, hogy az ellenzéknek nem egymással kell versengenie, akkor ez a közös lista mellett szól, ráadásul lélektanilag is ez bizonyítja leginkább a választóknak, hogy az ellenzék a győzelem szándékával és reális esélyével indul harcba.

Mindenfajta kutatás azt mutatja, hogy az ellenzéki választói közönség 70-80 százaléknyi része közös listát szeretne. De itt nem kell egy pont után megpróbálni meggyőzni a másikat. El kell mondani az érveket, kell hozzá keresni választói támogatást.”

A teljes interjút >>ITT TUDOD<< meghallgatni vagy elolvasni.

Valódi Hírek