Orbán már tavaly eldöntötte, hogy bedarálja a Színművészetit

Minden ki van találva.

Tavaly meghirdetett orbáni mesterterv része a Színművészeti Egyetem bedarálása – emlékeztet a hvg360. A kormány célja a teljes kulturális hegemónia megteremtése, ennek egy lépése a SZFE elfoglalása.

Az egyetem a magyar kulturális élet egyik fontos szereplője, ezért szimbolikus értékkel is bír az elfoglalása, amely egy politikai harc fontos állomása.

Hiába sérelmezték az intézmény vezetői, hogy véleményüket nem hallgatják meg, előterjesztéseiket a kukába dobják: ebben a harcban nekik nem osztottak szerepet.

Az egyetemet át kell adni azoknak, akik a Fidesz céljainak megfelelő kultúrpolitikát csinálnak – ez volt a szándék, s az állami apparátus mindent ennek rendelt alá.

A lap emlékeztet: tavaly februárban még négy művészeti egyetem egy alapítványi fenntartó alá vonását jelentette be a minisztérium; áprilisban már arról volt szó, hogy mindegyik egyetem külön alapítvány alá kerül. De még abban a hónapban ezt a tervet is feladták, s csak az SZFE-t kezdték el átállítani.

„Magasabb kormányzati sürgetésre pár napon belül el kell készülnie a modellváltásról szóló kormány-előterjesztésnek”

– mondta Horváth Zita helyettes államtitkár áprilisban az egyetem vezetőinek, s ez a megrendelés aztán testet is öltött az SZFE gyors átvételében.

Bár a megrendelés nyilván nem tőlük jött, s az egész átvétel megszervezésével sem ők voltak megbízva, mindehhez végig asszisztált az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve annak felsőoktatási államtitkársága.

Palkovics László miniszter a bolondját járatta az egyetemmel, amikor azt kérte, jelöljenek kuratóriumi tagokat az alapítványba.

Az intézmény komolyan vette a kérést, hosszas procedúra végén megnevezett személyeket, majd Palkovics azt mondta, hogy ezzel véget is ért az egyetem szerepe. Javaslataik közül senkit nem fogadtak el.

Békés Márton jobboldali eszmetörténész megfogalmazásában

„a jobboldali politikai rendszer szilárdnak és kiépültnek tekinthető, az ennek természetes keretet biztosító konzervatív kulturális korszak megteremtésére van szükség: rendszerváltoztatás után korszakváltásra”.

Ezt mondta tavaly Orbán Viktor is Tusnádfürdőn: szerinte ha új korszakot akarnak nyitni, akkor

kulturális térfoglalás kell.

„A rendszert, a politikai rendszert általában szabályok és politikai döntések adják, a korszak azonban több ennél. A korszakot inkább kulturális áramlatok, kollektív meggyőződések és társadalmi szokások adják. Most ez a feladat áll előttünk, vagyis kulturális korszakba kellene ágyaznunk a politikai rendszert”

– jelentette ki Orbán.

E törekvés áldozata lett a Színművészeti Egyetem függetlensége.

Kapcsolódó cikkeink:

Gábor György: Ez a Vidnyánszky nemcsak gazember, de kínosan ostoba figura is

.

Bruck András: “Orbán egyedül a fiataloktól tart – most bebizonyíthatják, hogy joggal”

.

(via hvg360)

Valódi Hírek