Pofon a szegényeknek: Orbánék megfelezték a hátrányos helyzetűeket segítő Igazgyöngy Alapítvány támogatását

A járványhelyzetre hivatkozva.

A Magyar Tenisz Szövetséget a napokban 2,5 milliárd forinttal kisegítő Orbán-kormány a felére csökkentette a hátrányos helyzetűeket segítő Igazgyöngy Alapítvány támogatását – derül ki az alapítvány vezetője, L. Ritók Nóra hétfői Facebook-bejegyzéséből.

L. Ritók szerint a kormány a járványhelyzettel indokolja a csökkentést, egyben felajánlja, hogy ha nem tudják fenntartani az iskolát, akkor

átadhatják az államnak.

Az alapítvány a berettyóújfalui kistérségben működik 1999 óta. Fő tevékenysége a tehetséggondozás és személyiségfejlesztés, különös tekintettel a hátrányos helyzetű gyerekekre.

Az alapítvány által fenntartott alapfokú művészetoktatási iskola a kistérség 6 településén végez művészeti nevelő munkát, ahova 23 faluból mintegy 670 gyereke érkezik.

L. Ritók Nóra / fotó: koloknet.hu

Esetünkben 17 millióról csökkentették 8, 5 millióra a támogatást. Ha a múlt tanév egy hónapját, mondjuk a májust nézzük, akkor egy hónapra 4 125 850 Ft-ot kaptunk a gyereklétszám szerint bérekre.

Amit a pedagógusoknak a besorolás szerint kifizetünk, hogy a törvényeknek megfeleljünk, a járulékokkal együtt havi 5 369 970 Ft, és havonta eddig ezt 1 416 666 Ft-tal egészíthettük ki a köznevelési megállapodás keretében.

Tehát 666 Ft-tal volt több, ami így hozzánk került az államtól, mint ami a bérekhez és a járulékokhoz szükséges. (És ehhez jönnek az egyéb költségek, mint az anyagköltség, útiköltségek, stb. az iskolafenntartáshoz.) Hát, most itt tartunk megint.

A nagy demokratikus vívmány, az iskolaalapításról és fenntartásról átértelmeződött. Ebben kell most gondolkodnunk, hogy meddig tudunk működni, ebben a feltételrendszerben

— írja L. Ritók Nóra, akinek teljes bejegyzését itt találod:

Köznevelési megállapodásNos, megkaptuk mi is a hivatalos értesítést. Az Igazgyöngy köznevelési megállapodását is…

Közzétette: L. Ritók Nóra – 2020. augusztus 31., hétfő

.

Orbánék az új tanévtől csökkentik majd teljesen megvonják a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskoláinak kiegészítő támogatását is. A módszer hasonló: nekik is felajánlották, hogy az állam átveszi intézményeiket.

Az Iványi Gábor vezette egyház több óvodát, általános iskolát és középiskolát is fenntart Budapesten és az ország hátrányos helyzetű térségeiben.

Erről itt írtunk bővebben:

Megvonja a kormány Iványi Gáborék iskoláitól a töblettámogatást

.

 

Valódi Hírek