Lemond a Színművészeti vezetése és a teljes szenátus

Felállva halnak meg.

Lemondott a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése és a szenátusa is hétfőn – ezt egy sajtótájékoztatón jelentette be Upor László és Novák Eszter rektorhelyettesek.

A rektori feladatokat ellátó Upor László, továbbá Novák Eszter rektorhelyettes és Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a három intézet vezetője közül kettő, a filmes Balázs Gábor és a színházas Bagossy László is lemond.

A harmadik, az elméleti intézet vezetője, Gáspár Máté mert már korábban lemondott.

Rajtuk kívül a szenátus nemrég megválasztott tagjai is lemondanak mandátumukról, „a további munkát csak úgy tudják elképzelni, ha a szenátus visszakapja a legalább az állami egyetemek szenátusait megillető jogköröket.”

A színpadon és a nézőtéren ülő oktatók és hallgatók felállva tapsolták meg a bejelentést.

Upor azt mondta, hogy akik most lemondtak, mindaddig nem vállalnak vezetői feladatokat, ameddig az egyetem önrendelkezése helyre nem áll.

Novák Eszter bejelentette, hogy az SZFE tanárainak sokasága és hallgatók alkotmányos panasszal fognak élni az egyetem autonómiájának megsértése miatt.

Felelős oktatóként, ameddig lehetséges, hallgatóikat nem hagyják magukra, mert hisznek abban, hogy legfőbb feladatuk és felelősségük a rájuk bízott és bennük megbízó tehetséges fiatalokat tanítani – hangzott még el a sajtótájékoztatón.

Mint ismert: a magyar színházi és filmes képzés csúcsintézménye a 2020-as tanévtől kezdve alapítványi fenntartásba kerül, és mint pénteken kiderült, Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök már aláírta az új egyetemi alapdokumentumokat, amellyel a SZFE önállóságának minden lényeges elemét felszámolták.

Az új tulajdonos szándékai szerint szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
  • nem szólhat bele a költségvetésbe,
  • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét,
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát
  • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Az egyetem közleménye szerint a Vidnyánszky Attila vezette Kuratórium egyáltalán nem vette figyelembe az Egyetem vezetése által kidolgozott és elfogadott dokumentumokat, noha korábban azt ígérték, tárgyaláson véglegesítik ezeket a dokumentumokat.

( 444.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek