Most érkezett: A kormány kiadta a koronavírus-figyelmeztetést a szülők és tanárok számára

Erre lehet számítani.

A koronavírus-fertőzés tüneteit mutató gyereket ne engedjék közösségbe – szólított fel a kormány pénteken.

A kormány

hagyományos működési rend szerinti tanévet tervez,

szeretnék elkerülni az iskolák és az óvodák működését korlátozó intézkedéseket.

Ez mindenki érdeke: a gyermekeké, a pedagógusoké, a szülőké és a munkáltatóké is. A szülői és tanári egyéni felelősség most még nagyobb abban, hogy ne veszélyeztessük egymás egészségét, az iskolák működését és a szülők munkavégzését” – áll a kormány közleményében.

A koronavirus.gov.hu oldalon megjelent tájékoztató szerint a közelgő tanévkezdésre tekintettel fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. Ha egy szülő vagy egy tanár, óvodapedagógus a fertőzés tüneteit észleli egy gyermeken, diákon, akkor gondoskodni kell elkülönítéséről.

A legfontosabb, hogy fertőzésgyanús, vagy beteg gyermeket a szülőknek nem szabad iskolába, óvodába engedni, mert azzal az egész közösség egészségét veszélyeztetik.

A fertőzésgyanús gyermeknek otthon kell maradnia, és a szülőnek telefonon kell értesíteni a gyermekorvost vagy háziorvost.

A szülőknek, tanároknak fontos tisztában lenni a koronavírus-fertőzés tüneteivel: a leggyakoribbak a láz, a fáradtság és a száraz köhögés.

Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.

Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.

A pedagógusokat és az iskolai, óvodai dolgozókat is arra kérik, hogy ha az említett tünetek bármelyikét észlelik magukon, ne menjenek közösségbe.

Az iskolák és óvodák a járványügyi készenlét idején alkalmazandó szabályokról külön útmutatót kaptak.

Ha egy iskolában, óvodában megjelenik a koronavírus, akkor a járványügyi hatóság a már megszokott eljárásrend szerint elvégzi a kontaktkutatást és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ha egy intézményben felmerül a csoportos megbetegedés veszélye, akkor az operatív törzs járványügyi bevetési egységének bevonásával döntenek a beavatkozásokról – írta a kormányzati portál.

Valódi Hírek