A köztársasági elnök szerint tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal

Az állami hírszolgálat szerint „érdeklődők százai” gyűltek össze az eseményen.

Nehéz hónapok előtt állunk, de bármilyen megpróbáltatások várnak is ránk, gyarapítanunk, építenünk, szolgálnunk kell az örök Magyarországot” – mondta Áder János köztársasági elnök a Kossuth téri, augusztus 20-i ünnepélyes tisztavatáson. Azt mondta, ez az ünnep más, mint a korábbi augusztus 20-ák, mert „tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal”.

Csakúgy, mint az idei húsvétunk, a mai nap is mindannyiunktól önfegyelmet igénylő, korlátok közé szorított ünnep” – mondta.

Egy ilyen, a megszokott ékességeitől megfosztott ünnep ébreszthet rá minket, hogy a Szent István alkotta örök Magyarország hogyan épült és – a nehézségek ellenére – miként épül ma is

– mondta Áder, aki beszélt az orvosok, ápolók, gondozók kitartásáról, a a tanárok, oktatók, nevelők türelméről, a katonák, a rend és a határ őreinek fegyelméről.

Mire mentünk volna nélkülük az elmúlt hónapokban? Csak az ő segítségükkel lehettünk úrrá félelmeinken, tanulhattunk türelmet és gyűjthettünk erőt a folytatáshoz.

Ma reggel 79-en tették le katonai esküjüket a Parlament előtt, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter is beszélt. Azt mondta, a magyar katonáknak „mindig készen kell állniuk a szabadság megvédésére„.

Erre akkor lehetünk képesek, ha erős Magyar Honvédséget építünk korszerű haditechnikai eszközökkel, jól felkészült katonákkal és vezetésükre alkalmas honvédtisztekkel”– mondta.

Délelőtt Orbán Viktor adja át a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét, a száz méter hosszú, négy méter széles, földbe süllyesztett Trianon-emlékművet az Alkotmány utcában.

A süllyedő rámpa falának két oldalába a történelmi Magyarország összes, több mint 12 ezer településének nevét vésték az 1913-as helységnévtár szerinti változatban.

A koncepciót többen azért kritizálják, mert olyan települések neveit is magyarosítva írták fel, amiket – magyarul beszélő lakosság híján – sosem neveztek így.

Valódi Hírek