Most érkezett: Meggyilkoltak egy újabb tüntetőt Lukasenko rendőrei

Így már három halálos áldozata van az elcsalt választások utáni tiltakozáshullámnak.

Újabb halálos áldozata van a belarusz tüntetéseknek: a 43 éves Gennadij Sutovot augusztus 11-én lőtte fejbe a rendőrség Bresztben, szerda délelőtt halt bele sérüléseibe a minszki katonai kórházban – írja a tut.by fehérorosz hírportál.

Szemtanúk szerint Sutov nem viselkedett erőszakosan, csupán sétált, amikor a háztetőkről leadott lövés eltalálta.

A családtagjai két napon keresztül nem találták a férfit, mint utólag kiderült, először egy breszti kórházba szállították, majd helikopterrel Minszkbe. Sutov lánya szerint a férfi rendkívül súlyos fejsérülést szenvedett, az orvosok „nem adtak semmilyen prognózist”.

A Belügyminisztérium közleménye szerint augusztus 11-én a rendőrség a lakosság védelme érdekében lőtt éles fegyverrel a tüntetők egy „erőszakos csoportjára” Bresztben.

A tut.by emlékeztet arra, hogy augusztus 9-11 között nagyjából 100 embert láttak el a breszti kórházak kisebb-nagyobb sérülésekkel, 23 embert bent kellett tartani a kórházban, közülük többen műtéti beavatkozásra szorultak.

Az augusztus 11-i tüntetések során nemcsak Bresztben volt tapasztalható súlyos rendőri fellépés, a közösségi média megtelt az ezeket az eseteket dokumentáló felvételekkel.

Egy férfi például arról számolt be, hogy a tüntetésen a rendőrök leteperték, rugdosták és pajzsaikkal ütötték.

„A fejemben már elbúcsúztam a családomtól” – tette hozzá.

Egy minszki taxisofőr pedig arról számolt be, hogy felvett 3 tizenéves fiatalt, a közlekedési rendőrség azonban elállta az útjukat, egy rohamrendőröket szállító furgon pedig hátulról vágta el az útjukat. Mindannyiukat kirángatták az autóból, és a rohamrendőrök gumibottal kezdték el ütlegelni őket, majd az autót is megrongálták.

Majdnem mindenkit elvittek, az egyik habzó szájjal vonagló fiatalt és a taxissofőrt hagyták csak a helyszínen, utóbbinak még gúnyosan azt mondták, most visszamehet dolgozni.

(tut.by / Mérce.hu)

Valódi Hírek