Elég volt: Leszállítják a BKV-ról, aki nem hord maszkot vagy kendőt

Egyre több a fertőzött, lazul a fegyelem.

A koronavírus első hullámához kapcsolódó járványügyi szabályok az elmúlt hónapokban ugyan enyhültek hazánkban, de a járvány továbbra is köztünk van – írja pénteki közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A közösségi közlekedési járatokon

kötelező maszkkal, kendővel eltakarni az arcot.

A társaság szerint a budapesti utazók nagy többségben továbbra is szabálykövetők, ugyanakkor lazul a maszkviselési fegyelem: míg a szabály bevezetésekor az utasok közel 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK nem reprezentatív felmérése szerint ez a szám most 85 százalék körül van.

A BKK szerint maszk hiányában kendővel, sállal kell eltakarni a fővárosi közösségi közlekedési járatokon és a megállókban is az arcokat.

A maszk kizárólag akkor nyújt védelmet, ha helyesen hordjuk: úgy, hogy a lehető legjobban eltakarja a szájunkat és az orrunkat is, hiszen így akadályozza meg, hogy belélegezzük a vírust” – írják a közleményben, hangsúlyozva, hogy ezzel nemcsak magunkat védjük meg, az utastársak egészségét is óvjuk.

A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására.

Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból.

A BKK szerint fontos tudni, hogy az ellenőröknek is kötelező a maszkviselet, ezért a társaság folyamatosan ellátja őket védőeszközökkel.

A járművezetőknek ugyan nem tiltott, de nem is kötelező a maszkviselet, mert legtöbbjük zárt vezetőfülkében ül, ami megfelelő fizikai védelmet nyújt a vírussal szemben. Ha azonban a sofőr az utasok közé megy, például azért, mert kinyitja a jármű kerekesszékes rámpáját, akkor már neki is maszkot kell viselnie – közölte a társaság.

(BKK)

Valódi Hírek