Orbán szégyene: kínai barátai miatt nem áll szóba velünk az Egyesült Államok külügyminisztere

Itt a fantasztikus eredménye a keleti nyitásnak.

Augusztus 10-én közép-európai diplomáciai körútra indult Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki útja során Csehországba, Ausztriába, Szlovéniába és Lengyelországba is ellátogat. Pompeo egyeztet is majd a felsorolt országok külügyminisztereivel, illetve miniszterelnökeivel.

A menetrendben Magyarország nem szerepel.

A Balkan Insight című lap értesülései szerint ez azért van így, mert Magyarország

túl szívélyes kapcsolatokat tart fenn Kínával,

és Orbán Viktor nem igazán figyelt oda az amerikaiak figyelmeztetésére, amikor azok közölték: a Huawei nevű kínai informatikai céggel együttműködni túlságosan kockázatos.

A Balkan Insight idézi Krekó Pétert, a Political Capital elemzőcég vezetőjét, aki szerint Lengyelország és Csehország kormányai értették az amerikai üzenetet, és megszüntették az együttműködést a kínai telekommunikációs céggel, Magyarország és Szlovákia azonban nem, és ezért most Pompeo Budapest mellett Pozsonyt is elkerüli.

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor indulásakor tartott beszédében célzott arra, hogy nincs komoly harag Magyarországgal és Szlovákiával. Megjegyezte: „néhány kisebb közép-európai államnak egyelőre nem volt lehetősége és bátorsága az amerikaiakkal együtt kiállni a kínai befolyásszerzés ellen„. Ezzel a megjegyzéssel pedig minden bizonnyal Magyarországra és Szlovákiára utalhatott.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek