Koronavírus-helyzet: Karácsony Gergely főpolgármester szerint készülnünk kell a legrosszabbra

„Készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat.”

A friss számok, adatok és a trendek is azt mutatják, hogy újra ki kell mondani azt, amit márciusban-áprilisban sokat emlegettem magam is: készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat” – írja Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.

A főpolgármester szerint a koronavírus-járvány második hulláma aligha elkerülhető, a sokunkat foglalkoztató kérdés, hogy elkerülhetőek-e a mindannyiunk életét megnehezítő, a gazdaságot súlyosan megterhelő korlátozó intézkedések.

Az első hullám tapasztalatainak birtokában bölcsebben és felkészültebben kell készülnünk a második hullámra. Ez mindenkire igaz, de a döntéshozóknak kötelességük” – írta.

Kiemelte: a felkészülés és a védekezés első számú felelőse továbbra is a kormány.

Látom, olvasom a kommunikációjukat bevetési egységekről, katonai hadgyakorlatról, ‘sci-fibe illő’ akciókról, és újra előkerült a már unalomig ismert migránsozás is. Mi a fővárosban inkább az aprómunkában, a tapasztalatok szisztematikus feltárásában, a tán kevésbé látványos, de mindenképpen hasznos intézkedésekben hiszünk” – fogalmazott.

Azt írta, az első hullám tapasztalatai alapján teljesen egyértelmű:

kiemelt feladat az ország idősotthonainak védelme.

Szerinte a korábbi kezdeményezésére az érintettek a fülük botját nem mozgatták. „Nekiláttunk hát magunk. Szakértői csapat elemezte az első hullám tapasztalatait, felmérte a fővárosi fenntartású idősotthonok igényeit, az intézményvezetők véleményét. Tartalékot képeztünk a védekezéshez szükséges eszközökből és a saját forrásból beszerzett tesztekből is. A szakmai felmérés alapján egy hónappal ezelőtt 9 pontos utasítást adtam ki a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek – ezt a dokumentumot most nyilvánosságra hozzuk. Az abban foglaltak teljesítése folyamatos, miként a teljesítés ellenőrzése is, a Városháza és az idősotthonok szakmai stábjai közötti kapcsolat rendszeres. Ennek az utasításnak a végrehajtása nem old meg minden problémát – a szociális szféra évtizedes munkaerőhiánya például átfogó kormányzati intézkedést igényelne –, de segíti a felkészülést, hiszen ez a felelősségünk” – írta.

A teljes posztot itt lehet elolvasni:

Valódi Hírek