Valami elkezdődött: Rengetegen tüntettek a Várban az Index kinyírása ellen (+videó)

Sokaknál kiverte a biztosítékot a legnagyobb hírportál fideszes tönkretétele.

Tízezernél is több ember gyűlt össze pénteken este azon a tüntetésen, amelyet a Momentum Mozgalom szervezett az Indexért és a sajtószabadságért.

Mint arról beszámoltunk: a lap hóhéra, Bodolai László kirúgta a kormányfüggetlen hírportál főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot, aminek a nyomán ma több mint 80 újságíró benyújtotta a felmondását – ezzel az Index megszűnt létezni abban a formában, ahogyan eddig ismertük.

A demonstráció délután 6-kor a Kolosy téren kezdődött, innen a budai Várba, a Karmelita kolostor elé vonult az egyre duzzadó tömeg, amelyhez a DK, az MSZP és a Jobbik is csatlakozott.

fotó: MTI

Az elsőként felszólaló Orosz Anna elnökségi tag elmondta: ez az egész nem most kezdődött, majd elmesélte, mi történt az Origo, a Népszabadság, a Heti Válasz és a 168 Óra bedarálásakor.

Orosz szerint ez az egész nem csak a független sajtóról szól, hanem a mi egész életünkről. Azért kell most harcolnunk, hogy olyan országban éljünk, ahol nem kell félnünk attól, hogy a kormány bármikor eltaposhat egy újságot, amelyik nem tetszik neki.

„Többségben vagyunk, akik nem Vaszily Miklósok, nem Szombathy Pálok, nem Bodolai Lászlók és nem Gerényi Gáborok vagyunk”

– mondta Orosz, utalva az Index körül legyeskedő hiénákra.

Orosz Anna

Herczeg Zoltán divattervező – aki Bogdán László elhunyt polgármesterre emlékező pólóban jelent meg – felszólalásában arra buzdított, hogy hozzunk létre még egy, sőt, még száz Indexet, őt nem érdekli, mi lesz a neve.

„Külön senkik vagyunk, de az a jó sok senki, aki itt van, az már valami”

– fogalmazott. Arra buzdította a tüntetőket, hogy találjanak maguknak egy ügyet, majd álljanak mellé.

A divattervező hangsúlyozta: okos, felszabadult, önálló, független polgárokra van szükség, és szabadság kell, szabad média.

„Ha Bogdán Lacinak sikerült Cserdiben, nekünk is sikerülni fog” mondta.

Herczeg Zoltán

Majd Szekeres Tamás, a Bors korábbi főszerkesztője jött, aki szerint hazugság, amit nemrég Szijjártó Péter mondott, hogy Magyarországon sajtószabadság van.

„Hogy miért nincs sajtószabadság? Azért, mert az állam beavatkozik, miközben a közszolgálatiságból bohóctréfát csinál”

– közölte. Szekeres úgy fogalmazott: ha nincs szabad sajtó, még inkább játékszerei leszünk a mindenkori hatalomnak.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy nincs olyan rendszer vagy kormány, amelyik ellen ne lehetne eredményesen fellépni.

„Minél nagyobb a diktatúra, annál nagyobb nyomásgyakorlásra van szükség. De nincs olyan hatalom, amelyet ne lehetne jobb belátásra bírni”

– hangoztatta. Hadházy leszögezte: ez a mai esemény valaminek a kezdetét jelenti.

Szerinte ma meg kell fogadnia mindenkinek, hogy folytatni fogják, nem hagyják abba ennyivel.

Hadházy szerint lehet, hogy már csak akkor lehet majd eredményt elérni, ha százezren elmennek a Kunigunda utcába (itt található az MTVA-székház).

Fekete-Győr András

Utolsó felszólalóként Fekete-Győr András, a Momentum elnöke elmondta:

„Amit az indexes szerkesztőségi tagok mutattak ma, az elképesztően példaértékű.”

Ezt követően vastaps szólt az Index szerkesztőségének tiszteletére.

Száz méterre innen van egy gyáva, kicsi ember, aki nem tud tükörbe nézni – közölte Fekete-Győr, aki elmondta: neki az Index politikusként egy egyenes tükröt állított. A Momentum elnöke azt hangoztatta, hogy a gyáva emberekből elég volt Magyarországon.

„Olyan Magyarországot szeretnénk felépíteni, ahol van CEU, vagy Tudományos Akadémia és van Index”

– mondta végül Fekete-Győr, aki addig is azt kívánja, hogy legyen másik.

Hajnal Miklós a beszédek után arra kérte a tüntetés résztvevőit, hogy világítsanak a telefonjaikkal, hiszen „ez a legszebb kivilágítás”.

Itt a teljes videó a beszédekről:


.

(24.hu / MTI / Nyugati Fény)

(címlapkép: Mohos Márton / 24.hu)

Valódi Hírek